Recent Posts

BRISEL: EU, za uvođenje sankcija Dodiku, opstrukcija Dejtona

BRISEL: EU, za uvođenje sankcija Dodiku, opstrukcija Dejtona

BRISEL: EU, za uvođenje sankcija Dodiku, opstrukcija Dejtona … najava je da je predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska moguća zabrana putovanja u zemlje Evropske unije, blokiranja bankovnih računa i zabrane poslovanja u svim državama koje su članice Unije…

Evropska unija razmatra mogućnost da do kraja septembra uvede sankcije protiv predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, zbog opstrukcije Dejtonskog sporazuma i usporavanja Bosne i Hercegovine na evropskom putu.

Obaviješteni izvori iz diplomatskih krugova otkrivaju da je uvođenje sankcija Dodiku već duže tema ozbiljnih rasprava na najvišem nivou u Briselu, piše list EuroBlic.

Sagovornici lista tvrde da je pridruživanje EU-a sankcijama koje je u januaru Dodiku uveo SAD trenutno mnogo izvjesnije nego što je to, kako kažu, bilo prije samo nekoliko mjeseci, prenosi Tanjug.

“Nepotpisivanje Ugovora o Transportnoj zajednici, za šta su mnogi u Briselu već okrivili Dodika i aktuelnu vlast u RS-u, samo je dodatno učvrstilo stavove brojnih evropskih diplomata da je prema lideru Saveza nezavisnih socijaldemokrata potrebno zauzeti mnogo čvršći stav i pridružiti se sankcijama koje su protiv njega početkom ove godine uveli Amerikanci”, tvrde sagovornici EuroBlica.

“Sada je mnogo izvjesnije da će, pod pritiskom najutjecajnijih zemalja EU-a, do kraja septembra ove godine Dodiku biti izrečene određene restriktivne mjere, poput zabrane putovanja u zemlje EU-a, blokiranja bankovnih računa i zabrane poslovanja u svim državama koje su članice EU-a”, tvrde sagovornici lista.

Iz kabineta predsjednika RS-a EuroBlic nije dobio odgovor na pitanje kako komentira najave da će najkasnije za dva mjeseca EU uvesti sankcije protiv Dodika.

Od ljudi bliskih predsjedniku RS-a, s druge strane, nezvanično je dobijena informacija da Dodik ne vjeruje da će se EU pridružiti sankcijama koje je protiv njega uveo Washington, odnosno da, prema njihovim saznanjima, u Briselu ne postoji saglasnost o tom pitanju…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net