Recent Posts

Dani Turske u Mostaru

 Dani Turske u Mostaru

Mostar– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region- KULTURA” 26. 07. 2017. 06: 52-Dani Turske u Mostaru… “Dani Turske” u Mostaru su održani u organizaciji Instituta Yunus Emre Mostar i Centar za edukacijske kurseve i umjetnost Opštine Kayseri “KAYMEK” Mostar, ali su po prvi put dio tradicionalne manifestacije “Mostarsko ljeto”…

 Dodjelom certifikata uspješnim polaznicima kurseva, večeras su u Mostaru, uz prigodnu svečanost zatvoreni Danu Turske koji su održani 24. i 25. 7. u okviru festivala “Mostarsko ljeto”, donoseći u gradu na Neretvi raskoš turske kulture i tradicije, kroz bogat edukativni, zabavni i kulturni sadržaj te anadolske delicije.

“Dani Turske” u Mostaru su održani u organizaciji Instituta Yunus Emre Mostar i Centar za edukacijske kurseve i umjetnost Opštine Kayseri “KAYMEK” Mostar, ali su po prvi put dio tradicionalne manifestacije “Mostarsko ljeto”. To je, kako ističu organizatori, najbolji pokazatelj da je turska kultura u Mostaru itekako zastupljena.

Direktorica Kaymek centra Billur Dilber je naglasila kako je ovogodišnje izdanje Dana Turske u Mostaru i svečana proslava i prezentacija plodova rada mnogobrojnih turskih kurseva koji su se održali u Mostaru.

“Danas je u Mostaru završena još jedna godina održavanja kurseva s približno 500 polaznika. Mostarci su se imali priliku upoznati s ebru umjetnošću, kaligrafijom i s turskom kuhinjom. Koliko god ova dva dana bila rezervirana za tursku kulturu, toliko se i pokazalo koliko ima sličnosti između nas i koliko zajedničkih vrijednosti dijelimo”, ističe Dilber.

Direktor Yunus Emre instituta u Mostaru, Yunus Dilber je izrazio zadovoljstvo ovogodišnjim Damima Turske u Mostaru kao i brojem uspješnih polaznika koji su za stečeno znanje dobili certifikate.

“Na radionice koje smo imali došao je zaista značajan broj ljudi koji su napravili fantastične radove i ja sam zaista sretan zbog toga”, kazao je Dilber za prisutne medije u Mostaru…

Večeras je, kako ističe, certifikat za uspješno savladan kurs turske kuhinje dobilo 80 polaznika, što je kruna kvalitetnog rada.

Predavačica kursa tradicionalne turske kuhinje Beyhan Degirmencioglu, koja je iz Turske došla u Mostar, kaže kako je prilikom prvog dolaska bila zabrinuta, jer nije znala što je čeka, ali da je i sada, nakon izvjesnog boravka u Mostaru, opet zabrinuta jer treba otići.

“Nikad nisam mogla ni zamisliti da ću ovoliko voljeti i da ću ovoliko biti voljena. Jako ću biti tužna što napuštam ovo mjesto”, kazala je Degirmencioglu ne dvojeći da će ponovno rado biti dio ove priče ako joj se pruži prilika.

Kurseve turske kulture i tradicije kao i same manifestacije Dani Turske vidi kao tradiciju u Mostaru poznati mostarski kaligraf Munib Obradović, koji je već dvije godine predavač kusreva kaligrafije u Yunus Emre institutu. Za vrijeme ove manifestacije uspio je s polaznicima uraditi zanimljive radove, a sam je izdvojio neke od rukopisa među kojima su salus, divani, kufi, nesh, talik i magribi.

Organizatori ističu da Dani Turske u Mostaru zauzimaju značajno mjesto na putu ka tradicionalnoj manifestaciji, te najavljuju da će dogodine biti na još višoj razini, zbog čega u pripremu programa kreću po samom završetku ovogodišnjeg izdanja…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net