Recent Posts

SIPA u Zenici, pronašli 82 kilograma heroina

SIPA u Zenici, pronašli 82 kilograma heroina

ZENICA– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region- Crna Hronika” 25. 07. 2017. 00: 22 SIPA u Zenici, pronašli 82 kilograma heroina… Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u zajedničkoj akciji sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, 19. jula na području Zenice, pronašli su i oduzeli oko 82 kilograma heroina.

Rekord: Kako je 82 kilograma heroina poslanog iz Bugarske zaplijenjeno u Zenici… Aktivnosti su izvedene uz nadzor dežurne tužiteljice Tužilaštva BiH.

Policijski službenici SIPA-e i službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u saradnji s Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, nastavljaju aktivnosti s ciljem dokazivanja počinjenog krivičnog djela i pronalaska počinilaca, saopćeno je iz SIPA-e.

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje detaljnim pregledom pošiljke u Zenici otkrili su 82 kilograma heroina, čija se tržišna vrijednost procjenjuje na više od 12 miliona KM.

Na osnovu prikupljenih informacija Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, službenici Uprave za indirektno oporezivanje izvršili su 19. jula 2017. godine kontrolu pošiljke koja je u Bosnu i Hercegovinu stigla iz Bugarske u Zenicu. Tom prilikom su detaljnom kontrolom otkrili veću količinu materije koja je podsjećala na opojnu drogu herion. Nakon toga kontaktirane su kolege iz Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA, koje su posebnim testerima izvršili uzorkovanje pronađene materije, te potvrdili da se radi o heroinu.

Prilikom pregleda pošiljke i otkrivanja sakrivenog heroina, korištena je specijalistička oprema, koju je službenicima UIO donirala Vlada SAD-a putem EXBS-s – Programa za kontrolu izvoza i sigurnost granica, Od posebne pomoći bio je CT-40 videoskop, a od velikog značaja su bile i obuke koje su prošli službenici Uprave u okviru pomenutog Programa.

Posebno ističemo odličnu zajedničku saradnju službenika UIO i SIPA-e, koja je i rezultirala otkrivanjem i zapljenom rekordne količine heroina na prostoru Bosne i Hercegovine. Zbog nastavka istrage, više detalja u ovom trenutku nije moguće objaviti, te će sve buduće informacije o ovom predmetu javnosti biti proslijeđene iz SIPA-e.

http://iBalkan.net  

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net