Recent Posts

Jutarnji pregled turske štampe~ 22.07.2017

Jutarnji pregled turske štampe~ 22.07.2017

ISTANBUL– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region- Magazin” 22. Juli. 2017. 29: 32 Jutarnji pregled turske štampe~ 22.07.2017… za subotu prvi dan u vikendu čitajte jutarnji pregled pisanja printanih medija i šta je naj značajnije bile teme interesa naših turskih kolega…

Dnevnik Star u vijesti pod naslovom ¨Nije dopustivo da se postave barikade na ulazu u Al Aksu¨ prenosi da je predsjednik  Turske Recep Tayyip Erdogan obavio je danas telefonski razgovor sa predsjednikom Palestine Mahmoudom Abbasom.

Kako su potvrdili izvori iz Predsjedništva Turske, Erdogan i Abbas su razgovarali o sve učestalijim napadima na Palestince sa naglaskom na mjere zabrane u vezi s kompleksom džamije Al Aksa u Jerusalemu.

Izraelsko kršenje prava Palestine i Palestinaca, kako je naglašeno u razgovoru dvojice predsjednika, je neprihvatljivo, a posebnu zabrinutost donijeli su intenzivirani napadi i zabrane u Jerusalemu.

Dnevnik Sabah u milionskom tiražu donosi vijesti pod naslovom ¨Dvolična Njemačka koja teroristima širi ruke¨ prenosi da je i dalje u toku napetost između Turske i Njemačke usljed činjenice da Njemačka štiti tpripadnike terorističkih organizacija PKK i FETO.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske je saopćilo da Njemačka ignoriše činjenicu da se članovi terorističkih organizacija PKK i FETO slobodno kreću na njenom teritoriju.

“Njemačka s jedne strane ignoriše činjenicu da se članovi terorističkih organizacija PKK i FETO, čija meta je bila opstojnost naše države, slobodno kreću na njihovom teritoriju, a s druge strane upućuje neprihvatljive zahtjeve da se privedenim ili uhapšenim osobama, optuženim za terorizam u Turskoj, ne sudi ili da budu oslobođene”, navodi se u saopćenju.

Dnevnik Yeni Šafak u vijesti pod naslovom ¨Kipar je naše nacionalno pitanje¨ prenosi da je premijer Turske Binali Yildirim izjavio u Lefkoši da će njegova zemlja nastaviti da štiti prava i interese kiparskih Turaka zagarantovana međunarodnim pravom i sporazumima.

“S tim u vezi, svim stranama preporučujem odgovornije ponašanje i odgovorniji pristup”, rekao je Yildirim.

Podsjećajući da grčka strana na Kipru godinu vodi beskompromisnu politiku neuvažavanja Yildirim je rekao i kako je velika nepravda da ceh takve politike jedne strane plaćaju kiparski Turci.

Dnevnik Haberturk u vijesti pod naslovom ¨Turska do 2050. godine među ekonomijama koje će voditi svijet¨ prenosi da je u uzvještaju međunarodne nezavinsne kompanije za kontrolu PwC izračunat bruto nacionalni dohodak za zemlje u svijetu 2050. godine. U isvještaju se naročito ističe ekonomska moć Turske, koja je smještena na 11. poziciju.

Dnevnik Hurriyet, najtiražniji dnevnik u Turskoj u vijesti pod naslovom ¨Performansa turskih banki bolja od evropskih¨ prenosi da je Magar Kouyoumdijan, zamjenik direktora za globalni rejting Međunarodne agencije za kreditni rejting Standard and Poors izjavio:

¨Vjerujemo da je odlučnost turskih banaka mnogo pozitivnija od onih u Evropi…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net