Recent Posts

ANKARA: Berlin nas ne može preplašiti prijetnjama

ANKARA: Berlin nas ne može preplašiti prijetnjama

ANKARA– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region” 21.Juli. 2017. 18: 52- ANKARA: Berlin nas ne može preplašiti prijetnjama… Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da Njemačka ne može preplašiti Tursku prijetnjama, u eskalirajućem sporu dvije zemlje u vezi sa nizom hapšenja koji je nagnao Berlin da pojača upozorenja turskim investitorima i turistima…

– Oni iz Berlina (Nijemci) ne mogu nas preplašiti tim prijetnjama, oni bi trebali znati to. Vi (Nijemci) nemate pravo da ocrnite Tursku niti pravo da nas prepadate- izjavio je Erdogan u govoru u Istanbulu.

Odnosi između dvije NATO saveznice, Njemačke i Turske, koji su ionako zategnuti posljednjih godina, dodatno su se pogoršali oko sve većeg spora zbog nedavnih hapšenja u Turskoj. Reagujući na njemačke kritike zbog stanja ljudskih prava u Turskoj, Erdogan je izjavio da turski sudovi uživaju veću nezavisnost od onih u Njemačkoj.

– Njemačka i zvanični Berlinbi trebala da se izjasni o tom pitanju- izjavio je Erdogan, dodajući da se Njemačka mora smatrati odgovornom zbog terorista koji se kriju u toj zemlji.

Turska je u više navrata optuživala Njemačku da pruža utočište kurdskim militantima i onima koje smatra odgovornim za propali pokušaj vojnog udara 15. jula prošle godine.

Njemačko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je da više ne može garantirati sigurnost svojim građanima u Turskoj zbog hapšenja u kojima su, između ostalih, privedeni i njemački državljani. Erdogan je, međutim, opisao to upozorenje kao “neosnovano i zlonamjerno”.

On je također negirao tvrdnje da Ankara istražuje desetke vodećih njemačkih firmi pod sumnjom da podržavaju terorističke grupe.

– Nemate pravo da ocrnite Tursku – kazao je Erdogan.

Posljednja kriza u odnosima dvije zemlje izazvana je presudom turskog suda da zadrži u pritvoru šest aktivista za ljudska prava uhapšenih u Istanbulu, među kojima turskog direktora Amnesty Internationala Idila Esera i aktivistu sa sjedištem u Berlinu Petera Steudtnera, prenosi AFP…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net