Recent Posts

Danas u BiH sunčano i još toplije vrijeme, do 34 stepena

Danas u BiH sunčano i još toplije vrijeme, do 34 C

Sarajevo– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region”- 19. 07 2017. 09: 42- Danas u BiH sunčano i još toplije vrijeme, do 34 C…  U BiH će danas biti sunčano i još toplije vrijeme, s temperaturom do 34 stepena, saopštio je Federalni hidrometeorološki zavod u Sarajevu.
 
Puhaće slab do umjeren južni i jugoistočni vjetar. Jutarnja temperatura biće od 12 do 19 stepeni, a najviša dnevna od 29 do 34 stepena.
 
I u Sarajevu će danas biti sunčano i još toplije, uz slab do umjeren vjetar. Jutarnja temperatura biće 19, a najviša dnevna 33 stepena C.
 
Kardiovaskularnim bolesnicima i astmatičarima se savjetuje izvjesna opreznost usled očekivane biometeorološke situacije. Meteoropatske reakcije moguće su u vidu problema sa snom, malaksalosti i promjenlјivog raspoloženja.
 
U periodu od 19. do 26. moguća je kiša u vidu lokalnih pljuskova u poslijepodnevnim satima na prostoru centralne, sjeverne i zapadne Bosne. Stabilizacija vremenskih prilika prognozira se od 19. do 23, a novo pogoršanje od 23. do 26. jula. Na jugu naše zemlje očekuje se sunčano i stabilno vrijeme od 10. do 25. ovog mjeseca. Minimalne temperature u Bosni u periodu od 10. do 14. jula prognoziraju se od 15 do 20, a u Hercegovini 19 do 24 stepena, dok se maksimalne u Bosni očekuju do 35, a u Hercegovini do 39°C. U periodu od 19. do 28. prognozira se pad temperatura. U većem dijelu Bosne vrijednosti minimalnih temperatura zraka kretat će se od 9 do 14, a na jugu naše zemlje od 14 do 19 stepeni. U istom periodu maksimalne temperature u Bosni dostizat će vrijednosti do 25, a u Hercegovini do 30°C. Jutarnje temperature zraka u periodu od 18. do 26. jula u Bosni se očekuju od 15 do 20, a u Hercegovini 19 do 24, dok se maksimalne temperature zraka u Bosni prognoziraju do 35, a na jugu do 38°C.
 
Biometeorološka prognoza
srijeda, 19.07.2017.
Biometeorološke prilike su povoljne. Stabilno vrijeme ugodno će djelovati na većinu populacije, a tegobe kod osjetljivih osoba neće biti suviše izražene. Preporučljivo je posvetiti pažnju zaštiti od UV zračenja i ne pretjerivati sa aktivnostima, osobito u drugom dijelu dana kada će se djelimično pojačati osjet sparine. Na jugu će, uz više temperaturne vrijednosti, opšta slika biti neznatno lošija.
 
četvrtak 20.07.2017.
Tokom jutra će biti ugodnije, dok bi u nastavku dana, usljed visokih temperatura, kod osjetljivih osoba moglo doći do izraženijih tegoba, stoga je preporučljivo suzdržati se od pretjeranih aktivnosti i reducirati boravak na otvorenom. Neophodno je posvetiti pažnju zaštiti od štetnog sunčevog zračenja i vrućine. U unutrašnjosti će opšta slika biti nešto ljepša, u odnosu na sjever zemlje i Hercegovinu.
 
Stanje na putevima
 
Zbog saobraćajne nezgode koja se dogodila na regionalnom putu R-470 Tuzla-Dubrave u mjestu Par Selo, saobraćaj je do završetka policijskog uviđaja, potpuno obustavljen. Na ostalim putevima u BiH nisu zabilježeni duži zastoji u odvijanju saobraćaja. Vozi se uz povoljne vremenske uslove, a frekvencija vozila u jutarnjim satima, pojačana je u gradskim centrima…

 

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net