Recent Posts

Crna Gora traži međunarodnu pomoć, stanje kritično

Crna Gora traži međunarodnu pomoć, stanje kritično

Crna Gora traži međunarodnu pomoć, stanje kritično… Najteža situacija je na poluotoku Luštica, gdje je evakuirano nekoliko stotina osoba. U gašenju tog požara angažirane su vatrogasne ekipe iz skoro svih crnogorskih gradova…

Crna Gora zatražila je u međunarodnu pomoć za borbu protiv požara koji je zahvatio poluotok Lušticu, gdje je stanje kritično.

“Stanje na Luštici je kritično. Ministarstvo unutarnjih poslova zatražilo da se Europski mehanizam za civilnu zaštitu” aktivira da pomogne ugasiti požar, priopćila je vlada.

Situacija na crnogorskom primorju je ozbiljna, zbog čega je i zatražena međunarodna pomoć, ali nema razloga za paniku, rekao je ministar unutarnjih poslova, Mevludin Nuhodžić, nakon što je posjetio  ugroženo područje.

“Naš se zahtjev već razmatra u Bruxellesu i postoji mogućnost da nam već tijekom noći bude upućena pomoć zrakoplovima“, kazao je.

Najteža situacija je na poluotoku Luštica, gdje je evakuirano nekoliko stotina osoba. U gašenju tog požara angažirane su vatrogasne ekipe iz skoro svih crnogorskih gradova.

Meteorološki uvjeti –  jak vjetar i vrućine utiču na požare, ali Nuhodžć kaže da statistika pokazuje da su često i građani svojom nepažnjom uzročnik požara.

Nuhodžić je uz Lušticu obišao i druga požarišta na primorju…

Crna Gora ima tri aviona za gašenje požara, od kojih u su samo dva u upotrebi, dok je treći tehnički neispravan.

Načelnici obalnih gradova Kotora, Tivta i Herceg Novog kojima bi mogla zaprijetiti vatra, zatražili su od vlade da se za pomoć obrati susjednim zemljama – Hrvatskoj, BiH i Srbiji, kako bi poslale kanadere.

S vatrom se bori i Italija u kojoj bjesni više od tisuću požara, uključujući tri koja su izbila u blizini Rima.

“Stanje je vrlo ozbiljno.. Rim ne smije ostati prepušten sam sebi pred ovom katastrofom”, rekla je gradonačelnica Virginia Raggi koja je posjetila mjesta pogođena požarom.

Vatrogasci kažu da se bore s požarima na 280 mjesta u regiji Lazio, 250 u Kampaniji, 150 u Toskani, na 110 mjesta u Kalabriji te 100 u Apuliji.

Kanader je intervenirao u ponedjeljak 31 put, objavila je civilna zaštita…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net