Recent Posts

Ankara,produženo vanredno stanje na još tri mjeseca

Ankara,produženo vanredno stanje na još tri mjeseca

Ankara,produženo vanredno stanje na još tri mjeseca… Odluka o produženju vanrednog stanja će stupiti na snagu već od srijede…

Turski parlament je produžio vanredno stanje u zemlji za još tri mjeseca.

Parlament Republike Turske je usvojio prijedlog Vlade o produženju vanrednog stanja u zemlji.

Odluka o produženju vanrednog stanja će stupiti na snagu već od srijede.

Pomenuti prijedlog su podržali zastupnici vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) i opozicione Partije nacionalnog pokreta (MHP).

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan, premijer Binali Yildirim i lider MHP-a Devlet Bahceli ranije su već nagovještavali da će vanredno stanje biti produženo.

Prema Ustavu Republike Turske, vanredno stanje u zemlji može biti produženo na maksimalnih šest mjeseci.

Vanredno stanje u Turskoj uvedeno je 20. jula prošle godine, pet dana nakon što je teroristička organizacija FETO izvela neuspjeli pokušaj vojnog udara u toj zemlji.

Vanredno stanje je uvedeno radi efikasnije borbe protiv terorizma, a predsjednik Turske Erdogan je nedavno kazao da će vanredno stanje biti ukinuto kada više ne bude postojala potreba za borbom protiv terorizma, te je dodao da bi se to trebalo dogoditi u skoroj budućnosti.

Prema saopštenju kancelarije premijera Binali Yildirima, kabinet je zatražio da parlament produži vandredno stanje za naredna tri meseca počev od srede 19. jula.

Ovaj zahtev usledio je nakon ceremonija u toku vikenda kojima je obelježena godišnjica neuspjelog vojnog puča u kom je život izgubilo oko 250 osoba.

Od kako je u Turskoj uvedeno vanredno stanje 20. jula prošle godine, više od 50.000 ljudi je uhapšeno, a 150.000 je suspendovano ili otpušteno sa posla u državnoj službi i privatnom sektoru.

Erdoganovi protivnici, kako se navodi, tvrde da su ti događaji Tursku gurnuli na put ka većem autoritarizmu…

 http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net