Recent Posts

Sutomore: Dramatično, vatra prišla kućama

Sutomore: Dramatično, vatra prišla kućama

Sutomore– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region”- 17. 07 2017. 00: 32- Sutomore: Dramatično vatra prišla kućama… oko 17:30 u sutomorskom polju buknuo je veliki požar koji se prenio na Golo brdo. Na mjesta požara upućena su sva vozila i ljudstvo barske Službe zaštite i spašavanja!!!

Požar je buknuo u sutomorskom polju na putu za Maljevik, kod zgrada ZIB-a, nakon čega se uz pomoć jakog vjetra brzo proširio na šumu na Golom brdu i obuhvatio ogroman prostor…

Vatrogasci se bore da sačuvaju dvije kuće od plamena koji nadire. U pomoć je pozvano pojačanje iz Ulcinja i Budve. U gašenju požara učestvuju i pripadnici monarice VCG.

Načelnik Službe zaštite u Baru Velizar Čađenović rekao je za Radio- televiziju Crne Gore da je situacija veoma ozbiljna i da je ovo u 2017. najopasniji požar sa kojim se bore barski vatrogasci.

Povukli smo vozilo iz Virpazara, došle su kolege iz Ulcinja i Budve, borimo se da odbranimo kuće od vatre. Trudimo se i da odbranimo crkvu Svete Petke u Maljeviku“, rekao je Čađenović.

Nadležni se trude da obuzdaju plamen kako se ne bi proširio ka naseljenom delu Sutomora.

Vjetar je izuzetno jak i otežava posao vatrogascima na terenu. Angažovano je 15 vozila, pomaže i Komunalno preduzeće, privatnici… U ovom trenutku se borimo za kuće ispod Golog brda, prema Sutomoru, kako ne bi bile zahvaćene. Ipak, ukoliko vjetar nastavi da duva ovom jačinom ovaj požar može da bude još katastrofalniji“, istakao je predsednik Opštine Bar Zoran Srzentić.

Požar na Golom brdu i dim uticali su da kupači naglo napuste sutomorsku plažu usled čega je došlo do formiranja kilometarskih kolona magistralnim putem prema Baru, tunelu Sozina i Čanju.

Plamen se, prema riječima mještana. u jednom trenutku bio spustio na svega stotinjak metara od prvih kuća u podnožju Golog brda.

Požarišta su aktivna i na crnogorskoj obali. Na Luštici i od Grabovice ka Bigovu, vatra koja se zbog vjetra naglo razbuktala i zaprijetila naseljima za sada je pod kontrolom, a evakuacija stanovnika je odgođena.

“Veoma je teško stanje na terenu. Ogroman požar nošen je jakim sjevernim vjetrom. Borimo se i nadamo se da ćemo brzo ugasiti požar”, rekao je zapovjednik Službe spašavanja Kotor, Maksim Mandić.

Načelnik Službe zaštite i spašavanja Tivat Zoran Barbić potvrdio je i da se na tivatskom području na nekoliko lokacija požar širi munjevitom brzinom.

“Situacija je alarmantna i nemamo pomoći iz vazduha zbog jakog vjetra, koji svaki čas okreće pravac. Svi smo na terenu, svo ljudstvo, oprema, tehnika. Samo su ostale nužne snage da eventualno brane grad. Dramatična je situacija i alarmantna. Zato molim sve koji mogu bilo kako da pomognu neka izađu na teren”, pozvao je Barbić.

Požar na Golom brdu trenutno gasi preko 70 vatrogasaca sa 15 vozila…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net