Recent Posts

Izetbegović prijavio Dodika: “okupacija Drine”, najopasnija izjava od Dejtona

Izetbegović prijavio Dodika: “okupacija Drine”, najopasnija izjava od Dejtona

SARAJEVO– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region” 17. Juli. 2017. 18: 52- Izetbegović prijavio Dodika: “okupacija Drine”, najopasnija izjava od Dejtona… Dodikova izjava o “okupaciji Drine” najopasnija od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, smatra Izetbegović…Nakon što ga je Izetbegović prijavio Tužilaštvu BiH: Dodik se pravda zbog izjava u Bratuncu…

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se njegova izjava, u Bratuncu 7. jula, nije odnosila na povratnike…

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine potvrđeno je za portal Klix.ba da je u ovoj instituciji formiran predmet na osnovu prijave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića protiv predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika.

“Tužilaštvo BiH je 17. jula 2017. godine zaprimilo akt člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, slijedom čega je formiran predmet koji je dat u rad postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH”, rečeno je u Tužilaštvu BiH.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović danas je na pres- konferenciji u Sarajevu, komentirajući izjavu predsjednika RS-a Milorada Dodika na javnom skupu u Bratuncu 7. jula, kazao da se radi o najopasnijoj izjavi jednog zvaničnika u BiH od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Izetbegović je citirao Dodika, koji je tada kazao: “Poznati su projekti raznih fondacija, prije svega islamskih, koje su tražile i samo usmjeravale svoje pare kako bi se ovdje uz Drinu vratili nakon otadžbinskog rata muslimani i da bi ponovo okupirali Drinu na taj način.”

Upozorio je da se ovom izjavom Milorad Dodik najdirektnije upustio u protivustavno i antidejtonsko djelovanje, počinivši krivično djelo opisano u članovima 145. a) i 146. Krivičnog zakona BiH.

U Bratuncu je, kaže, tada rekao “da postoje organizacije koje su davale pare isključivo da se ljudi vraćaju na istok i uz samu Drinu i da to predstavlja novi pokušaj oživljavanja starih strateških ciljeva”.

– Poznato je da postoje organizacije u svijetu koje su djelovale i danas djeluju u BiH, razne islamske organizacije koje danas podržavaju i terorizam, a ranije su podržavale projekte povratka, i da ih je Vijeće sigurnosti UN zabranio. Na njih sam mislio. Nisam rekao ništa drugo osim toga. Nisam branio, nisam rekao da ne moraju da dođu (Bošnjaci). Njima je vraćena sva imovina, 99 posto je vraćeno svim predratnim vlasnicima- istakao je Dodik za RTRS.

Ustvrdio je “da do sada niko nije odgovarao za više od 3.500 pobijenih Srba u Podrinju”…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net