Recent Posts

ANKARA: Erdogan, ako traži parlament, vratiću u Tursku smrtnu kaznu

ANKARA: Erdogan, ako traži parlament, vratiću u Tursku smrtnu kaznu

ANKARA– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Svijet” 16. 07, 2016.- 134:20 ANKARA: Erdogan, parlament bude li tražio, vratiću u Tursku smrtnu kaznu… Presjednik Turske Redžep Tajip Erdogan najavio je da će, ukoliko nacionalni parlament podnese zahtjev za uvođenje smrtne kazne to odobriti bez oklijevanja. Erdogan je protekle noći, u obraćanju naciji ispred Parlamenta povodom godišnjice pokušaja državnog udara, rekao da su pučisti napali instituciju koja predstavlja demokratiju i slobodu te države, i koja je garant njene nezavisnosti.

„Kada smrtna kazna prođe Parlament i dođe prije mene, ja ću je potpisati bez ikakvog oklijevanja, zato što imamo 250 ubijenih i stradalih i 2.193 povređene osobe“, rekao je Erdogan.

Tokom pokušaja vojnog udara 15. jula 2016. u Turskoj je poginulo oko 250, a ranjeno blizu 2.200 ljudi.

U cijeloj Turskoj godišnjica je obelježena nizom aktivnosti cijele nedelje manifestacijom “Dani nacionalnog jedinstva i demokratije”. Završena je u subotu u Istanbulu “Maršem za demokratiju” stotine hiljada građana, preimenovanjem mosta Boga- ziči u “Most šehida 15. jula”, maršom u Ankari i obraćanjem turskog predsjednika, simbolično u 2.32 sati, kada je borbeni avion pučista pogodio nacionalnu skupštinu…

Tom prilikom, Erdogan je rekao da ga ne zanima šta će na odluku o smrtnoj kazni da kaže međunarodna zajednica.

„To je tuga naše zemlje i ja neću uzimati u obzir šta na to kažu neki Hans ili Džordž“, rekao je turski predsjednik.

Konstatujući da je prošlogodišnji pokušaj državnog udara najveći te vrste u historiji Turske, Erdogan je naglasio da se turski narod nije ponio kao obična zajednica, već kao nacija i da je pokazala cijelom svijetu koliko je velika. Kako je podvukao, nema nacije koja se, kako je kazao, goloruka suprotstavila metcima i tenkovima i opisao ih kao “gvozdeni štit turske nacije i države”.

Erdogan se osvrnuo i na ocjenu vanjskih medija da je u Turskoj te večeri bio “kontrolisani državni udar”, odnosno da je bio insceniran. On je rekao i da je 15. jul pokazao ko su prijatelji, a ko neprijatelji Turske…

„Suočićemo se sa veoma ozbiljnom međunarodnom krizom ako počnem da nabrajam imena neprijatelja koji čekaju da nas napadnu i koji nam neće dati ni jedan dan života ako nismo jaki”, kazao je Erdogan.

Za pokušaj puča turske vlasti optužuju islamskog imama Fetulaha Gulena, koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama, iako on negira bilo kakvu umješanost.

U proteklih godinu dana oko 150.000 ljudi je otpušteno ili suspendovano sa posla u državnoj službi i privatnom sektoru, a više od 50.000 je pritvoreno zbog sumnje da su povezani sa pučistima.

Dan uoči prve godišnjice neuspjelog pokušaja puča, 14. jula, otpušteno je oko 7.500 policajaca, vojnika i javnih službenika…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net