Recent Posts

UZDRMANI REGION: Hrvatske osude podizanja spomenika u Crnoj Gori

UZDRMANI REGION: Hrvatske osude podizanja spomenika u Crnoj Gori

Zagreb- Podgorica: objavljeno u kategoriji, Vijesti, Evropa 14. 07. 2017. 09: 26 UZDRMANI REGION: Hrvatske osude dizanju spomenika u Crnoj Gori… Puniša Račić ubio je jednog od najvećih hrvatskih političara Stjepana Radića, te još dvojicu poslanika, a dvojicu ranio…

Nakon što je u crnogorskom selu Slatini, otkriven spomenik Puniši Račiću, trostrukom osuđenom ubojici hrvatskih parlamentarnih zastupnika u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, uslijedile su osude pripadnika hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori, ali i iz Hrvatske.

Pomenuta, spomen- ploča u selu Slatina kod Andrijevice podignuta je, kako se na njoj navodi, “znamenitom narodnom poslaniku” Puniši Račiću, koji je u beogradskoj skupštini 1928. ubio utemeljitelja Hrvatske seljačke stranke (HSS) i istaknutog hrvatskog političara Stjepana Radića te još dvojicu hrvatskih zastupnika Pavla Radića i Đuru Basaričeka te ranio još dvojicu, Ivana Granđu i Ivana Pernara.

Inicijativu da se u Račićevom rodnom mjestu postavi spomen-obilježje pokrenulo je “Bratstvo Račića”, a podržali su ga mještani Slatine, prenosi RTCG.

“Punišu Račića ne pamti samo hrvatski narod po lošemu, već je po svojim zlodjelima poznat i na sjeveru Albanije, na Kosovu, u Bugarskoj, Makedoniji, kao i po nezapamćenoj pljački šume u vlasništvu manastira u Dečanima te po pripremanju svrgavanja dinastije Petrović u Crnoj Gori. Time nas još više zabrinjava nelegalno podizanje spomenika, protivno članku 10. Zakona o spomen-obilježjima koji izričito brani podizanje spomenika osobama kakav je bio gore spomenuti Račić”, navodi se u priopćenju Hrvatskog nacionalnog vijeća, jedine političke stranke Hrvata u Crnoj Gori.

Ova stranka najenergičnije poziva crnogorske državne institucije da se i u ovom, kao i u svim drugim slučajevima, striktno poštuje Zakon o spomen- obilježjima.

Hrvatska seljačka stranka je reagirala na otkrivanje spomen-ploče Puniši Račiću, najoštrije osudivši taj čin te je pozvala hrvatsku vladu da uputi hitno prosvjednu notu Crnoj Gori.

HSS napominje da je Hrvatski sabor 20. lipnja proglasio Danom sjećanja na Stjepana Radića i lipanjske žrtve atentata u beogradskoj skupštini 1928. godine.

Po njima, “ovaj blasfemični i primitivni čin duboko vrijeđa ne samo članove Hrvatske seljačke stranke, već i hrvatski narod u cijelosti”.

Stoga HSS, kako se ističe, od hrvatske vlade i Ministarstva vanjskih i europskih poslova zahtijeva da poduzmu sve u cilju trenutnog uklanjanja spomenika “krvniku i atentatoru Puniši Račiću”…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net