Recent Posts

Vučić stigao u Tursku-Erdogan na jesen stiže u posjetu Srbiji

Vučić stigao u Tursku-Erdogan na jesen stiže u posjetu Srbiji

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u posjetu Turskoj, tokom koje će se sastati sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Vučić će učestvovati na 22. Svjetskom naftnom kongresu u Istanbulu.

Vučiću je priređen svečani doček na aerodromu, a zvanični dio posjete počinje sutra.

Kongres o nafti, koji se ove godine održava u Istanbulu, najveće je svjetsko okupljanje u gasnoj i naftnoj industriji, navodi se u saopštenju Pres službe predsjednika Republike.

Na ovogodišnjem kongresu učestvuje više od 6.000 delegata, 50 ministara i oko 25.000 posjetilaca Svetske naftne izložbe.

Vučić je ranije najavio da će gasovod „Turski tok” biti tema njegovih budućih razgovora tokom posjete Turskoj, a možda i u Solunu, gdje će u četvrtak biti održan samit Srbije i Grčke.

On je nedavno novinarima rekao da će tokom boravka u Turskoj to biti jedna od glavnih tema.

Predsjednik je naveo da će se sastati sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, a možda ponovo i sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovom, sa kojima će razgovarati o „Turskom toku”, koji treba da ide do Mađarske.

“Volim manje da govorim o tome od prijatelja iz Mađarske, da se manje radujemo unaprijed”, istakao je Vučić.

Istakao je da je potrošnja gasa u Srbiji u prvih šest mjeseci veća za 40 odsto nego prošle godine, što govori o rastu industrijske proizvodnje, boljim plaćanjima, kao i da izmirujemo obaveze na vrijeme.

Sada su, zbog toga, i drugi zainteresovaniji da prodaju gas Srbiji.

Podvukao je da je pitanje energetske bezbjednosti Srbije jedno od ključnih.

Srpski ambasador u Ankari Danilo Vučetić je, u intervjuu za tursku agenciju Anadolija, rekao da je cilj te posjete da se “što prije istraže mogućnosti ekonomske saradnje” dviju zemalja i dodao da će sa Erdoganom u Srbiju stići i grupa poslovnih ljudi. Ambasador Vučetić: Erdogan na jesen stiže u posetu Srbiji.

izvor:agencije

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net