Recent Posts

„BOŠNJAK KUP“ KAO AMANET

„BOŠNJAK KUP“ KAO AMANET

Spuštena je zavjesa na peti, jubilarni tradicionalni „Bošnjak kup 2017“ koji je u organizaciji džemata Falcgrafenvajler održan na sportskim ternima „Osvald Baum“ sportskog centra.

U seniorskoj konkurenciji nastupilo je 36 ekipa medju kojima ekipe iz Njemačke, turski sastavi, ekipe sastavljene od Kosovara, mješoviti sastavi, šesnest više nego na istom turnniru prošle godine, dok je u konkurenciji pionira nastupilo 12 ekipa i čast najmladjih- bambina branile su dvije ekipe.

Ova svojevrsna manifestacija osim sportskog imala je i još nekoliko svojih aspekata koji su od izuzetne važnosti za Bošnjake koji žive i rade u ovom dijelu Njemačke.

“Bošnjak kup 2017“ ove je, kao i svih pet godina unazad, bio posvijećen žrtvama genocida u Srebrenici, posvijećen dvadeset drugoj godišnjici ove krvave mrlje na obrazu savremenog svijeta i posvijećen nastradalima u najvećem zločinu današnjice.

Organizator, Islamski kulturni centar „Bošnjak“ se, na čelu sa predsjednikom džematskom odbora Edinom Aljkovićem, pobrinuo da obezbjedi dovoljno sadržaja za sve ukuse i potrebe od igraonice za djecu na otvorenom da izuzetno bogate kuhinje gdje su glavna jela na meniju bili jagnjetina, uskusna skoro kao ona iz Duge Poljane, ćevapi, mantije i razne druge ukusne drangulije koje su pripremile vrijedne članice džemata Falcgrafenvajler.

Organizatori kažu da nikada dosad nije bilo toliko ljudi, musafira, posjetilaca na „Bošnjak kupu“. Predpostavlja se da je, od osam časova ujutru pa do završetka takmičenja u 19 sati, na ovim lijepim terenima bilo prisutno oko 2500 ljudi.

Pečena jagnjad su planula za pola sata, ispečeno je 160 kilograma ćevapa , mantije su „poginule“ za sahat , zasladilo se tortama, sladoledima, baklavama, rolatima, popili su se svi sokovi i voda naručeni za ovu priliku, pa čak nije moglo da se navakše kokarica….

Znajući da sva sredstva od ove manifestacije idu u i za džemat ljudi su naručivali i više nego što im treba i plaćali više nego što je trebalo.

Poslije 120 odigranih utakmica, prvo po grupama, kasnije po nokaut sistemu, nakon dva polufinala, u samoj zavrsnici su se našle dvije najbolje ekipe: FC Boysen jedna sandžaćko-tursko-hrvatsko-ruska kombinacija i FC Nankatsu sastavljena uglavnom od Turskih državljana na radu u Njemačkoj. Poslije mnogo uzbudjenja ekipa Boysen je rezultatom 2:1 slavila i okitila se titulom ovogodišnjeg šampiona pokazujući i izuzetan fer plej.U konkurenciji pionira trijumfovali su mladi fudbaleri Islamskog kulturnog centra ULM. Najboljima su podijeljeni pehari i priznanja.

Bio je ovo jedan prekrasan dan, velikog dogadjaja na čistom vazduhu Švarcvalda koji svježinom i čistotom podsjeća na zavičaj i kojem su tonove dali miomirisi jela naše kuhinje, dogadjaj bez jednog jedinog incidenta, koji je pokazao dostojanstvo svih nas i koji je oplemenio novim iskustvom sve koji su na bilo koji način doprinjeli njegovom održavanju ili samo bili musafiri na njemu.

Za organizatore čista desetka za jedan ovako sjajno priredjen dogadjaj koji je obaveza i amanet i za budućnost.

Na kraju ove storije o petom tradicionalnom „Bošnjak kupu“ u Falcgrafenvaileru poklanjamo vam fotografiju tima koji je sveukupni pobjednik a to je ova radni, složni, perfektni tim koji je bio pri ruci i na raspolaganju svim musafirima u svakom trenutku, tim vrijednih članova džemata Islamskog kulturnog centra „BOŠNJAK“.

Za portal ibalkan.net iz Falcgrafenvajler– Tekst i Foto Senad Senko Župljanin

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net