Recent Posts

U Crnoj Gori svečano otvorene MOSI Plevlja 2017

U Crnoj Gori svečano otvorene MOSI Plevlja 2017

Danas su u Pljevljima otvorene 54. Međuopštinske omladinske sportske igre tzv .MOSI igre . Na igrama će narednih nekoliko dana učestvovati PREKO 2000 sportista iz 32 opština sa tromeđe BIH , Srbije i Crne Gore. Nakon defilea sportista na terenu Gradskog stadiona gde je bilo je prisutno preko 4000 gledalaca sve prisutne je pozdravio Mirko Đačić predsednik opštine Pljevlja.

Mirko Đačić predsednik opštine Pljevlja.

Zahvalio se svim koji ce učestvovali na ovim igrama, naravno pozdravio je mnoge delegacije. A posebno se zahvalio Ministru odbrane Predragu Boškoviću rodom iz Pljevalja . On je rekao : ”Svi vi znate da su MOSI igre najveća amatertska manifestacija sporta trenutno u jugoistočnoj Evropi i znate da su MOSI igre jedinstvene i najveća smotra trajnih ljudskih vrednosti prijateljstva i mladosti” a zvanično igre je otvorio predsednik skupštine opštine Pljevlja ujedno i predsednik skupštine MOSI igara,Tarik Gadjović .

Predsednik skupštine MOSI igara,Tarik Gadjović

Međuopštinske omladinske sportske igre skraćeno MOSI je sportsko takmičenje za mlade sportiste iz 3 zemlje, to jest iz opština sa tromeđe Bosne i Hercegovine i Srbije koje se održava svake godine. 54 MOSI odrzavaju se u Crnogorskoj opstini Plevlja .

Danas je ovaj gradic na tromedji organizator najmasovnije sportske priredbe na Balkanu. U defileu pred prepunim stadionom proslo je 32 grada ucesnika. Razdragana lica sportista i osmesi na njihovim licima govorili su vise od svake reci . Tradicija je da svake godine domacin bude iz druge Republike.

Na igrama učestvuje preko 2.000 sportista iz tridesetak gradova, sa tromeđe nekadašnjih jugoslovenskih republika. Takmičenja se odvijaju u skoro svim olimpijskim disciplinama. MOSI su, zapravo, i postale olimpijada amaterskog sporta, najveća manifestacija sporta i mladosti na prostoru bivše SFRJ. Ratna desavanja na ovim prostorima zaustavio je i igre sportske mladosti.

Tradicija je prekinuta 1991. godine, posle 37. MOSI u Foči. MOSI su, međutim, prve pokazale da je ovo “tromeđa bez međa”, bar kad je amaterski sport u pitanju. Igre su obnovljene 2001. Ponovo je inicijativa krenula iz Prijepolja i ponovo je grad na obalama Lima i Mileševke bio domaćin sportistima iz sada tri samostalne države. Ostao je duh zajedništva i privrženosti ovoj sportskoj manifestaciji.Na MOSI igrama se sticu prijateljstva za sva vremena jer sport je najbolji ambasador dobre volje.

Za portal ibalkan.net iz Novog Pazara- Tekst i Foto Senad Senko Župljanin

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net