Recent Posts

MERAK

Merak ti je jarane moj u NAS u SVEMU, u svijetlu i u mraku, u bogatstvu i u bijedi. U Bosni se i pije i moli Bogu iz meraka. Mi ti i pjevamo i plačemo iz meraka…

MERAK

Pitaš se, što dugo šutim…a šutim jer ne znam, kako da ti odgovorim. Tražiš da ti sve NAS i sve NASE u Bosni opišem i još veliš, ukratko.
Znam ja da u zemlji odakle si ti, uz jednostavna pitanja idu i takvi odgovori ali…nema ti toga u Bosni, stranac moj. Po Bosni i ako natuhaš na kakvo jednostavno pitanje, na odgovor sigurno neš’. U Bosni su svi odgovori….komplikovani.
E zato sam ti i zapeo, odmah na početku.

Doduše, ima jedna riječ koja u sebi ima sve ono što je u nama i oko nas al’ne znam kako da ti je prevedem. Mislim se kako da ti je objasnim, opišem a da je okusiš onako ko mi….živu?
Merak ti je jarane moj u NAS u SVEMU, u svijetlu i u mraku, u bogatstvu i u bijedi. U Bosni se i pije i moli Bogu iz meraka. Mi ti i pjevamo i plačemo iz meraka, ma mi ti u svemu što nas zadesi nadjemo neki merak, ko da smo satkani od njega, ko da nam je genetski kod.

Evo recimo, vidiš ovu Siriju, pobiše se, razaranja, lokve krvi. Nema ti toga u Bosni više, stranac moj. To je kod nas prevazidjeni primitivizam, mi ti u Bosni sad ratujemo civilizovano, bez kapi krvi. Dje je stao rat, nastavila je mržnja a šta ti je drugo mržnja nego rat?
Ko god hoče da proučava mržnju, ko god hoce kvalitetno da mrzi, da okusi sve vrste mržnje, nek svrati kod nas u Bosnu. Sve ce naci, na jednom mjestu. Kod NAS je i mržnja postala merak, svak mrzi nekog, nešto, zbog nečega.
Merak bosanski ti je stranac moj, kad trpiš a ne znaš što trpiš, eto i to je u Bosni postao neki ludi merak. Takve smo neke, čudne japije, toliko cudne da cesto ni sami sebi jasni nismo.
U Bosni to je recimo, sladje imati nekog komšiju zaopsovati neg janje pojesti jer…predpostavljaš vec, u Bosni se i laje iz meraka.
Eto…valjda ti je sad jasnije, šta je merak u nama i šta smo mi u njemu a ako nije, pa šta cu ti ja? Srklet je to za prevesti, za objasniti.
E sad…ako je to tako za prevesti, objasniti….zamisli, stranac moj, kako je živjeti s tim?
Nit s njim, nit bez njega! Nit ludi, nit normalni…pa tebi Bujrum. Ostani, pomješaj se, osudi se, pa poludi od….”MERAKA”!!!!

Autor: Husein Ališa

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net