Recent Posts

SPOR KOMŠIJA: Gdje je granica i čija je riba iz mora

SPOR KOMŠIJA: Gdje je granica i čija je riba iz mora

LJUBLJANA- ZAGREB: objavljeno u kategoriji, Evropa, 04. 07. 2017, 15: 46 SPOR KOMŠIJA: Gdje je granica i čija je riba iz mora…  Ponovo prepucavanje između Slovenaca i Hrvata…

Nota je upućena jer Hrvatska odbija da prihvati odluku i zbog incidenta između slovanačke i hrvatske policije i ribarskih brodova na pograničnom području u Piranskom zalivu…

– U duhu dobrosusedskih odnosa Slovenija je pozvala Hrvtasku da učestvuje u potrazi za najboljim načinom da se odluka sprovede– navedeno je u saopštenju slovenačkog Ministarstva vanjskih poslova.

Slovenački premijer Miro Cerar izjavio je ranije danas da slovenački policijski bordovi nemaju instrukcije da urade bilo šta drugačije od onoga što rade.

Prema interpretaciji slovenačke strane, u subotu je došlo do graničnog incidenta u Piranskom zalivu jer su hrvatski ribari uplovili i lovili ribu do polovine zaliva, na području za koje Ljubljana tvrdi da je odlukom arbitraže pod njenim nadzorom.

Slovenija je ponovila u noti svoju posvećenost sprovođeju međunarodnih zakona i dogovora o arbitraži.

U duhu dobrosusedskih odnosa Slovenija je pozvala Hrvatsku da učestvuje u potrazi za najboljim načinom da se odluka sprovede, navedeno je u saopštenju slovenačkog Ministarstva Vanjskhih poslova.

Još od raspada Jugoslavije, pre gotovo četvrt veka, između Slovenije i Hrvatske postoji i teritorijalni spor vezan za Piranski zaliv, koji Hrvati nazivaju i Savudrijska vala.

Ovog puta, međutim, hrvatske vlasti su veoma zabrinute zbog ishoda međunarodne arbitraže u sporu sa Slovenijom, koja očekuje da će dobiti bar dvije trećine Pirejskog zaliva.

Zagrebački mediji juče su objavili izvode iz transkripata slovenačkih učesnika međunarodne arbitraže u kojem su navedeni detalji iz poverljive diskusije predsjednika suda Žilbera Gijoma i ostalioh arbitara.

Navodno je Gijom u ranoj fazi postupka izjavio da su Slovenci “već dobili gotovo sve što su željeli”, a to su najmanje dvije trećine zaliva.

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić to je nazvala neprihvatljivim.

Ona, navodi Večernji list, nije razgovarala sa slovenackim kolegom Karlom Erjavcem, mada je on navodno još u aprilu nagovestio da će Slovenija dobiti širi izlaz na more koji ranije nije imala…

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net