Recent Posts

PRONAĐEN ‘TORANJ’ SAGRAĐEN OD LJUDSKIH LOBANJA

PRONAĐEN ‘TORANJ’ SAGRAĐEN OD LJUDSKIH LOBANJA

ARHEOLOZI su u Meksiku na području bivšeg središta civilizacije Asteka pronašli strukturu koja sadrži više od 675 lobanja muškaraca, žena i djece.
Na području Mexico Cityja nakon jedne i pol godine istraživanja pronađen je “toranj” sagrađen od ljudskih lobanja. Arheolozi smatraju da se radi o strukturi Huey Tzompantli, za koje se vjerovalo da su ih gradili Asteci od lobanja poginulih ratnika, a spominju se u zapisima španjolskih osvajača.
“Španjolski vojnik Andres de Tapia zabilježio je strukturu 1521. godine”, izjavio je za Reuters arheolog Raul Barrera. Tada je napisao da se toranj sastoji od tisuća lubanja, a istraživači vjeruju da će ih uskoro sve pronaći.
“Šokirani smo, ovo je dosad nezabilježeno otkriće”
Znanstvenici su izjavili da ih je ovaj pronalazak šokirao, jer se do sada vjerovalo da lobanje pripadaju samo muškarcima, ratnicima ubijenima u borbama:
“Očekivali smo samo muške lobanje, nismo smatrali da su žene i djeca odlazili u rat. Ovo je dosad nezabilježeno otkriće, prvi ovakav Huey Tzompantli”, rekao je antropolog Rodrigo Bolanos.
Ovo je već drugo veliko otkriće u Meksiku u manje od mjesec dana. U lipnju su istraživači pronašli astečko igralište ispod hotela. Na njemu su otkrili 32 kosti vrata, za koje vjeruju da su pripadale žrtvovanim sportašima.

izvor:agencije

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net