Recent Posts

Ana Brnabić: Ako bude primorana, Srbija će izabrati EU, a ne Rusiju

Ana Brnabić: Ako bude primoran, Srbija će izabrati EU, a ne Rusiju

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da će se Srbija, ukoliko bude primorana birati između bližih veza sa Rusijom i članstva u Evropskoj uniji, odlučiti za EU.

– Evropska unija je tamo gdje mi idemo. To je jasno. Mi imamo emotivne veze sa Rusijom zbog tradicije, kulture i vjere. Ova osjećanja se ne mogu zanemariti, ali naš strateški put je EU – izjavila je Brnabić.

Ona je za američku novinsku agenciju Bloomberg kazala da u Srbiji veliki broj ljudi u potpunosti doživljava Rusiju kao “velikog brata i zaštitnika”. Podsjećajući da je bivši premijer Srbije, a sada predsjednik Aleksandar Vučić odbio da prati odluku EU da uvede sankcije Rusiji zbog Ukrajine, agencija navodi da Brnabić nije mogla potvrditi da li će nastaviti sa tim stavom ukoliko bude ugroženo pristupanje Srbije EU.

– Ne mogu to sada komentarisati, jer je na Balkanu veoma teško posvetiti se bilo čemu. To je težak region – ocijenila je Brnabić.

Ona je dodala da će nastaviti put koji je počeo njen prethodnik Vučić da bi pripremila zemlju za članstvo u Evropskoj uniji do 2020. godine, kada joj se završava mandat. Brnabić je rekla i da postizanje napretka u normalizaciji odnosa sa Prištinom sada zavisi od toga da Priština odobri neki stepen autonomije Srbima koji žive na sjeveru Kosova i Metohije, a da će na samom kraju biti odlučeno o pitanju statusa.

– Bez obzira da li smo u potpunosti spremni da se 2020. pridružimo EU, opet će zavisiti od Unije da li želi da prihvati nove članice – zaključila je Ana Brnabić.

izvor: agencije

 

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net