Recent Posts

Danas se obilježava Dan šehida

Danas se obilježava Dan šehida

Sarajevo– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region” 26. 06. 2017. 11: 52- Danas je dan šehida… Drugog dana Ramazanskog bajrama u Bosni i Hercegovini tradicionalno se obilježava Dan šehida, u znak sjećanja  na sve one koji su dali živote braneći porodicu, čast, domovinu i vjeru…

Ovim povodom predviđeno je da jutros u 9 sati reisu- l -ulema Islamske zajednice u BiH dr. Mustafa ef. Cerić posjeti groblje Kovači u Sarajevu, gdje će se za dušu poginulih i umrlih proučiti Jasin i dova.

Prijem za predstavnike organizacije porodica poginulih branilaca planiran je za 10 sati u rezidenciji reisu- l -uleme, nakon čega će se u 11 sati u Gazi Husref- begovoj džamiji u Sarajevu obaviti molitva za poginule branitelje, nakon čega je predviđeno obraćanje reisa Cerića.

Također, predstavnici Udruženja Druga brdska brigada položit će u 11 sati cvijeće na spomen-obilježje poginulim braniocima ove brigade na Borijama u Sarajevu.

Danas se organizuju se obilasci šehidskih mezarja, posjete šehidskim porodicama, uče hatme za sve šehide i podsjeća na njihovu žrtvu.

Kako je najavljeno, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, kao i ranijih godina,  položiće vijence i odati počast na šehidskom mezarju “Kovači”.

U organizaciji Islamske zajednice u BiH, ovaj dan biće obilježen i u Mostaru, Tuzli, Zenici i drugim gradovima.

Centralna manifestacija za područje muftijstva tuzlanskog, biće održana u Kladnju kod šehidskog spomen obilježja ispred zgrade općine. Nakon planiranog programa, biće upriličen obilazak šehidskog mezarja Tabine Njive. Poslije klanjanja podne-namaza u Kuršumlija džamiji, proučit će se tevhid i hatma dova šehidima.

Medžlis islamske zajednice Tuzla će Dan šehida obilježiti i u našem gradu, posjetom spomen obilježjima u džematu Moluhe i na Slanoj Banji, učenjem hatme u Čaršijskoj džamiji, a nakon podne namaza, organizovat će obilazak šehitluka na tuzlanskim mezarjima Borić, Tušanj, Goli brijeg, Ilinčica, Kalebići i Rasovac.

Dan šehida ustanovljen je odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 23. januara 1995. godine…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net