Recent Posts

Širom BIH i Sandžaka klanjan Bajram namaz- počeo ramazanski Bajram

Širom BIH i Sandžaka klanjan Bajram namaz- počeo ramazanski Bajram

Sarajevo– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region- Kultura” 25. 06. 2017. 06: 02- Širom BIH i Sandžaka klanjan Bajram namaz- počeo ramazanski Bajram… Muslimani širom svijeta jutros su započeli obilježavanje jednog od najvećih muslimanskih praznika Ramazanskog bajrama. U džamijama širom Bosne i Hercegovine jutros je klanjan bajram-namaz. Centralna bajramska svečanost održana je u Gazi Husrev- begovoj džamiji u Sarajevu.

Muslimani Bosne i Hercegovine i sveta danas slave Ramazanski Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika.

Ramazanski Bajram obeležava kraj jednomesečnog posta, i slede dani veselja– dani Bajrama.

Prvi dan Ramazanskog Bajrama počeo je jutarnjom molitvom pod nazivom bajram namaz. Muslimani na ovaj dan razmenjuju poklone i posete.

Bajram namaz je klanjan jutros u pet sati i 54 minuta Bajram namaz je klanjan jutros u u svim džamijama u BiH i regionu.

Ramazanski Bajram uvek pada 1. ševala (deseti mesec muslimanskog kalendara) i traje tri dana, a vernici ga smatraju “praznikom položenog ispita”.

Bajram je nastupio nakon što su muslimani sinoć sa nastupanjem akšam- namaza ispratili sveti mjesec ramazan, mjesec posta tokom kojeg se vernici, od zore do zalaska sunca, odriču hrane, pića i drugih telesnih užitaka.

Post je jedna od pet temeljnih dužnosti muslimana…

Narodni običaji

Prvi dan Bajrama se provodi u krugu porodice koja se okuplja kod najstarijih članova, drugi dan se obilaze mezarja, te se ujedno obeležava i kao Dan šehida (palih boraca).

Treći dan predviđen je za druženje s prijateljima i poznanicima, a u tradiciji je ukorenjeno da se sklapaju prijateljstva gde god mogu i da se zalaže za istinu gde god se vidi da se želi naturiti laž.

Adabi (bonton) Bajrama

Na dan oba Bajrama preporučene su izvesne stvari, a koje doprinose obeležavanju posebnosti ovih dana kao praznika:

– okupati se pre odlaska na Bajram namaz

– jesti pre Ramazanskog Bajram namaza, a na Kurban-bajram jesti tek posle namaza

– učenje tekbira na putu u džamiju i u njoj

– oblaćenje najlepše odeće, mirisanje i ukrašavanje

– odlazak u džamiju jednim putem a povratak drugim

– posetiti rodbinu i prijatelje.

Povodom ovog najvećeg muslimanskog praznika, redakcija regionalnog portala http://iBalkan.net svim vjernicima muslimanima čestita Ramazanski bajram uz pozdrav: Bajram šerif mubarek Olsun!!!

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net