Recent Posts

Top sa Žute tabije označio kraj posta i Ramazana

Top sa Žute tabije označio kraj posta i Ramazana

Sarajevo – objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region” 24. 06. 2017. 22: 02-Top sa Žute tabije označio kraj ramazanskog posta… Topom s vratničke Žute tabije obilježen je kraj poslednjeg dana ramazanskog posta za 2017 gosine.

Paljenjem kandilja na brojnim sarajevskim džamijama i pucnjem iz topa s bedema Žute tabije nad Sarajevo večeras je ozvaničen kraj poslednjeg dana najodabranijeg islamskog mjeseca ramazana koji je trajao do akšamskog ezana 24. juna.

Ove godine, odnosno hidžretske 1438. godine prema islamskom kalendaru, ramazan je imao 29 dana.

Pucanj iz topa iznad Sarajeva tradicija je bosanskih muslimana stara više od stotinu godina, koja je za vrijeme komunističke vladavine bila prekinuta, ali je početkom 90-tih godina prošlog vijeka ponovo oživjela i njeguje se i danas.

Pucanj iz topa s bedema vratničke Žute tabije u Sarajevu svake ramazanske večeri označava vrijeme iftara- kraj cjelodnevnog posta muslimana.

Ramazan u 2017 godini počeo je u subotu 27. 05. i trajea je 29 dana. Ramazan je uvijek na isti dan u islamskom kalendaru, datum na gregorijanskom kalendaru varira iz godine u godinu, budući da je gregorijanski kalendar solarni kalendar a Islamski kalendar je lunarni kalendar. Datumi Ramazana također mogu varirati od zemlje do zemlje, ovisno o tome je li Mjesec viđen ili ne.

Ramazanski bajram je islamski praznik kojim se obilježava kraj mjeseca posta ramazana. Bajram se kod Bošnjaka obično čestita ovako: Bajram šerif mubarek olsun. U prevodu: “Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen.” Odgovara se ovako: Allah razi olsun, u prevodu: “Neka je Allah zadovoljan.” Ramazanski bajram je islamski blagdan koji se obilježava za kraj ramazana.

Ramazan je jedan od posebnih mjeseci u Islamu. Jedna od pet temeljnih dužnosti svakog muslimana je i post koji se provodi u ovom mjesecu. Tokom trideset dana ramazana muslimani se moraju uzdržavati od hrane, pića i spolnog kontakta sa svojim suprugama, i to od zore pa do zalaska sunca. Po isteku ovog mjeseca slijedi mjesec Ševal i prva tri dana tog mjeseca je jedan od dva praznika u Islamu, Ramazanski Bajram (1. 2. i 3. dan u mjesecu). Njim se obilježava kraj posta. Prvi dani (oba) Bajrama su dani kada post nije dozvoljen…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net