Recent Posts

Susjedi Katara traže zatvaranje i televizijske mreže Al Jazeere

Susjedi Katara traže zatvaranje i televizijske mreže Al Jazeere

Istanbul, Rijad – objavljeno u kategoriji “Vijesti- Svijet” 24. 06. 2017. 12: 22- Susjedi Katara traže zatvaranje i televizijske mreže Al Jazeere… Katar razmatra zahtjeve četiri arapske države koje su odlučile prekinuti odnose s bogatom zaljevskom državom, iako te zahtjeve, kako je saopćeno, ne smatra ni razumnima ni ostvarivima.

Saudijska Arabija i druge arapske zemlje, koje su prekinule odnose s Katarom, objavile su spisak zahtjeva kako bi se okončala kriza. Insistiraju da Katar zatvori svoju televizijsku kuću Al Jazeera, prekine diplomatske odnose s Iranom i raskine sve veze s Muslimanskim bratstvom.

Spisak se sastoji od 13 tačaka i Kataranima su ga prezentirali kuvajtski zvaničnici, koji pomažu u posredovanju u ovoj krizi, izvještava AP.

Jedan od zahtjeva je i da se okonča vojno prisustvo Turske u Kataru.

Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein su Kataru dali 10 dana da ispuni sve zahtjeve, uključujući i isplaćivanje nespecificirane sume novca kao kompenzacije.

– Razmatramo te zahtjeve poštujući sigurnost u regiji i neće biti službene reakcije našeg Ministarstva vanjskih poslova– saopćio je šeik Saif al-Thani, direktor Ureda za komunikaciju katarske vlade.

Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su nametnuli bojkot Kataru, postavili su Dohi ultimatum u kojem traže zatvaranje Al Jazeere, prekidanje veza s Iranom, zatvaranje turske vojne baze i plaćanje odšteta.

U saopćenju se navodi da je američki državni sekretar Rex Tillerson nedavno pozvao Saudijsku Arabiju i druge zemlje da sastave listu zahtjeva koja bi bila “razumna i ostvariva”.

Kako se navodi u listi zahtjeva, Katar također mora odbiti da naturalizira građane iz ove četiri zemlje i deportirati one koji su trenutno u Kataru, što opravdavaju sprečavanjem Katara da se miješa u njihove unutrašnje poslove.

Ukoliko katarski zvaničnici pristanu na ove zahtjeve, vršit će se provjere ispunjavanja jednom mjesečno tokom prve godine, a zatim jednom u svaka tri mjeseca tokom druge godine od dogovora. Tokom narednih 10 godina, provjere će se vršiti jednom godišnje.

– Ova lista ne udovoljava tim kriterijima- dodaje se u saopćenju…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net