Recent Posts

Apel građanima da daruju krv, zalihe na izmaku u FBiH

Apel građanima da daruju krv, zalihe na izmaku u FBiH

Sarajevo– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region” 23. 06. 2017. 13: 32 Apel građanima da daruju krv, zalihe na izmaku u FBiH… Zavod za transfuzijsku medicinu Federacije BiH upućuje apel građanima-davaocima krvi da se jave u Zavod kako bi dali krv jer su smanjene zalihe krvi… Na zalihama je najmanje A+ i 0+ krvne grupe…

Zavodi za transfuziju u velikim bh. gradovima apeluju da građani daruju krv jer je ljeto period godine kada su zalihe na izmaku, a akcija dobrovoljnog davalaštva nema dovoljno…

Iako raspolažu količinama dragocjene tečnosti, čime nijedan operativni zahvat nije doveden u pitanje, u kliničkim centrima u Sarajevu i Tuzli ističu da je davalaca, nažalost, sve manje i da se građani moraju odazivati pozivima za dobrovoljno davanje krvi.

U Zavodu za transfuzijsku medicinu Federacije BiH ističu da je ljeto zahtjevniji period i da se tada mnogo više truda mora uložiti da bi se prikupile dovoljne količine krvi.

“Možemo reći da uspijevamo u tome. Svakodnevno zadovoljavamo potrebe sarajevskog Kliničkog centra, odnosno njihov operativni program. Upravo zbog toga radimo u dvije smjene, kako bismo mogli pokriti sve zahtjeve”, kazala je Maida Šalaga-Baždar, šef Odsjeka za promociju davalaštva u tom zavodu.

Period je godišnjih odmora, mjesec ramazana i teže je doći do davaoca krvi. U ljetnim mjesecima s intenziviranjem saobraćaja na cestama raste i broj saobraćajnih nesreća, a time i potreba za većim zalihama krvi. Veći broj doza je potreban za zbrinjavanje povrijeđenih, obavljanje redovnih operativnih zahvata, liječenje anemija, karcinoma i drugih stanja, koja zahtijevaju terapiju krvnim komponentama.

Potrebna je krv svih krvnih grupa, a trenutno je najizraženiji deficit A+ i O+ krvnih grupa. Rezerve krvi se smanjuju, jer se dnevno u Zavodu i na terenu prikupi znatno manje jedinica krvi nego što je neophodno za zbrinjavanje pacijenata u bolnicama. Iz Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH mole sve građane koji su zdravi i imaju dobru volju da dođu i daruju krv.

Zavod poziva građane da daruju krv kako bi se spriječilo odlaganje operativnih programa i omogućilo pravovremeno zbrinjavanje bolesnika kojima je transfuzija krvi neophodna za liječenje i oporavak.

Darivati krv možete u Zavodu za transfuzijsku medicinu danas (petak) od 7.30 do 19 sati i subotu od 8 do 15 sati. Ukoliko je potreban potreban prijevoz, nazovite 567-302, 567-337, 567-335…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net