Recent Posts

Napad na džamiju je teroristički čin, izvršio ga je Darren Osborne

Napad na džamiju je teroristički čin, izvršio ga je Darren Osborne

LONDON: Napad na džamiju izvršio Darren Osborne… Napadač na londonsku džamiju Finsbury Park identifikovan je kao četrdesetsedmogodišnji Darren Osborne… Ujedinjeni narodi (UN) su osudili teroristički napad u blizini džamije Finsbury Park u Londonu.

Britanska premijerka Theresa May je nakon sinoćnjeg terorističkog napada posjetila džamiju Finsbury Park.

May se nakon hitnog sastanka kabineta, koji je održan jutros, zaputila prema sjeveru Londona gdje je posjetila džamiju u blizini koje je izveden teroristički napad, javlja Anadolu Agency.

Premijerka je u džamiju, oko koje su poduzete opsežne mjere sigurnosti, ušla na jedna vrata, a lider opozicione Laburističke stranke Jeremy Corbyn na druga.

May je nakon razgovora sa predstavnicima civilnog društva pod velikim mjerama sigurnosti napustila bogomolju.

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan je istakao da je napad izveden na nevine ljude.

– Ovo je strašan napad na naš grad. Meta napada su bili nevini pješaci koji su se vraćali sa teravih-namaza – kazao je Khan.

Glasnogovornik generalnog sekretera UN-a Stephane Dujarric je na dnevnoj konferenciji za medije osudio napad u Londonu.

– Osuđujemo napad u Londonu i izražavamo saučešće porodicama i brz oporavak povrijeđenima – rekao je Dujarric.

Dodao je da UN nastavlja istragu u vezi s ovim napadom.

– Izgleda da je ovo planski napad na vjersku skupinu koja se okupila kako bi obavila vjerski obred. Ovo je oblik nasilja koji treba osuditi – kazao je Dujarric.

Na pitanje novinara da li se radi o terorističkom napadu, Dujarric je potvrdio da je sinoćnji napad u Londonu teroristički napad.

– Prema našem mišljenju, ovo je teroristički napad. Cilj je bio terorizirati određenu zajednicu i usmrtiti ili raniti članove te zajednice – rekao je glasnogovornik generalnog sekretara UN-a.

Podsjetimo, u islamofobičnom terorističkom napadu, koji se dogodio sinoć u blizini džamije Finsbury Park, na sjeveru Londona, kada je vozilo uletjelo u masu pješaka, jedna osoba je smrtno stradala, a deset ranjeno. Napadač je prevezen u bolnicu. Najavljeno je da će biti podvrgnut i testiranju mentalnog zdravlja.

Policija je ranije danas saopćila da je za islamofobični teroristički napad, koji se dogodio u blizini džamije Finsbury Park, na sjeveru Londona, osumnjičen Darren Osborne (48)…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net