Recent Posts

Moskva, bijesna na još jednu balkansku zemlju, nakon nasrtaja na Crnu Goru

Moskva, bijesna na još jednu balkansku zemlju, nakon nasrtaja na Crnu Goru

Moskva, Zagreb, Kijev– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Evropa” 17. 06. 2017. 01: 02- Moskva, bijesna na još jednu balkansku zemlju, nakon nasrtaja na Crnu Goru… Zvanićna Moskva je u petak kritizirala navodno uplitanje Hrvatske u ukrajinsku krizu i pomoć Ukrajini u reintegraciji okupiranih područja i zatražila da podrži mirovne napore u okviru sporazuma iz Minska…

– Obratili smo pozornost na izjave dane nakon hrvatsko- ukrajinskih razgovora na nivou šefova vlada u Zagrebu o planovima da se revitalizira rad radne skupine za saradnju s Ukrajinom osnovane u novembru 2016. pod okriljem hrvatske vlade i u cilju primjene hrvatskog iskustva “mirne reintegracije okupiranih teritorija“ na situaciju s Doneckom i Luhanskom – navodi se u saopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova, prenosi Hina.

– Ponovno smo prisiljeni naglasiti neučinkovitost i neprimjerenost takvih koraka, koji uopće ne pridonose rješenju internog ukrajinskog sukoba. Nadamo se da će hrvatski partneri preusmjeriti svoje napore prema punoj podršci stroge i dosljedne provedbe obaveza Kijeva u sklopu skupa mjera dogovorenih u formatu Normandijske četvorke – dodaje se.

Mediji dalje provjeravaju da se ističe da “sa žaljenjem primjećujemo da u Zagrebu zasad radije podržavaju paralelne strukture “domaće proizvodnje“, umjesto poziva na obnovu dijaloga kroz mehanizme Kontakt grupe iz Minska. Jednostrano nude teške stranice balkanske krize s početka 1990-ih i tako idu na ruku kijevskoj “ratnoj kampanji“, umjesto nedvosmislenog opredjeljenja traženju putova za pomirenje i suživot. Ne odustaju od namjere da ojačaju vojno – tehničku suradnju s Ukrajinom, umjesto da napokon zatraže od Kijeva da prekine gađati Donbas, da ukine saobraćajnu i društveno-ekonomsku blokadu regije, odustajući od ograničavanja slobode pristupa stanovništva informacijama – ističe ministarstvo.

Hrvatski premijer Andrej Plenković sastao se u utorak u Zagrebu s ukrajinskim kolegom Volodimirom Grojsmanom s kojim je razgovarao o krizi u Ukrajini, gdje je u zadnje tri godine poginulo 10.000 ljudi.

Plenković je na zajedničkoj konferenciji za novinare kazao da je Hrvatska bila žrtva velikosrpske agresije 90-ih godina, imala okupirana područja i ugrožen teritorijalni integritet, ali i iskustvo mirne reintegracije i “stoga u ovoj aktuelnoj situaciji u kojoj se Ukrajina nalazi, s privremeno okupiranim područjima Donecka i Luhanska i ilegalnom aneksijom Krima, želi pomoći Ukrajini da mirno integrira svoj teritorij u ustavnopravni poredak”.

Ukrajinski premijer kazao je da je zahvalan Plenkoviću, vladi i hrvatskom narodu “za principijelnu podršku Ukrajini u trenutku kad je ona žrtvom ruske agresije” i za inicijativu stvaranja radne skupine za predaju hrvatskog iskustva mirne reintegracije…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net