Recent Posts

SVJETSKI VAŽNA VIJEST: U Srbiji otkrivena nova droga, 800 puta jača od marihuane

SVJETSKI VAŽNA VIJEST: U Srbiji otkrivena nova droga, 800 puta jača od marihuane

U Srbiji je otkrivena i zaplijenjena nova sintetska droga koja je do 800 puta jača od marihuane, objavila je danas beogradska štampa, pozivajući se na ministarstvo zdravlja.

“Sintetički kanabinoidi imaju 100 do 800 puta jače djelovanje od kanabisa i javljaju se o u obliku smole, bijelog praha, kristala, ulja, biljne mješavine“.

“Ovo je svjetski važna vijest, s obzirom na to da će informaciju iz Srbije, preko sistema ranog upozoravanja, dobiti sve zemlje Evropske unije.

 Kod nas će ova droga odmah biti stavljena na listu zabranjenih psihoaktivnih sastojaka, a učinit će to i ostale zemlje nakon informacija koje su dobili od nas, s obzirom na to da je u Srbiji prvo otkrivena”, kaže za Blic dr. Jelena Janković, voditeljica Centra za rano upozorenje o novim psihoaktivnim tvarima u ministarstvu zdravlja.

Novi psihoaktivni sastojak, koji je po svojoj strukturi sintetički kanabinoid (5F-MDMB-PINACA), otkriven je i identificiran u koordiniranoj saradnjii ministarstava zdravlja i unutrašnjih poslova, a njeno djelovanje može izazvati teške posljedice.

“Sintetički kanabinoidi imaju 100 do 800 puta jače djelovanje od kanabisa i javljaju se o u obliku smole, bijelog praha, kristala, ulja, biljne mješavine.

 U EU su danas prijavljene 134 vrste sintetičkih kanabinoida i to je najveća hemijska skupina koja se prati u sistemu ranog upozoravanja.

Proizvodi se najčešće u Kini i Indiji, a često se pakuje u Evropi”, objašnjava dr. Janković iz srbijanskog ministarstva zdravlja.

Ona kaže da je u Evropi samo tokom 2014. otkrivena 101 nova psihoaktivna supstanca, a u posljednjih pet godina na evropskoj razini više od 600.

Evropska agencija za narkotike i ovisnost, sa sjedištem u Lisabonu, iznijela je prošle sedmice u svom godišnjem izvješću “zastrašujuće podatke prema kojima su novi snažni sintetički opijati, koji imitiraju djelovanje heroina i morfija, sve veća zdravstvena prijetnja u EU”, navodi Blic.

izvor-agencije

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net