Recent Posts

Jutarnji pregled vijesti turske štampe ~ 13.06.2017

Jutarnji pregled vijesti turske štampe ~ 13.06.2017

Istanbul– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Evropa- Magazin” 13. 06. 2017. 09: 32 Jutarnji pregled vijesti turske štampe ~ 13.06.2017… o kojim temama ovog jutra pišu važniji printani mediji u Istanbulu: SABAH, HABER TURK, STAR, VATAN, YENI ŠAFAK..

Dnevnik Sabah u vijesti pod naslovom „Turska je glas svih napaćenih“, prenosi izjavu predsjednika Erdogana, koji je u govoru Crvenog polumjeseca u Istanbulu kazao da je Crveni polumjesec organizacija koja je formirana s ciljem pružanja humanitarne pomoći ranjenicima, i da je sada prerasla u jednu od najvećih humanitarnih organizacija na svijetu. Turski predsjednik je istakao da ukoliko ova humanitarna organizacija pruža pomoć milionima izbjeglica bez bilo kakve pomoći s vana, to ukazuje da se radi o odredu koji ima veliku ulogu na humanitarnom polju.

Dnevnik Haber Turk je prenio vijest u kojoj se ističe da je iz Izmira za Katar upućeno hiljadu tona hrane. U vijesti se ističe da se hrana ovoj zemlji upućuje avionima turske avio kompanije, i da je direktivu dao predsjednik republike Turske Redžep Tajip Erdogan. U vijesti se ističe da je sa aerodroma Menderes u Izmiru u posljednjih pet dana 15 aviona transportovalo pomoć u hrani, koja se vrši s ciljem preduzimanja neophodnih mjera u slučaju nedostatka osnovnih životnih namirnica.

Dnevnik Vatan je prenio izjavu predsjednika svjetske fudbalske federacije FIFA, Gianija Infantinija koji je kazao da vjeruje da će Katar 2022 godine i pored trenutne krize uspješno organizovati svjetsko prvenstvo u nogometu. Innfantini je kazao da je svjetska kuća fudbala spremna na pružanju svake vrste pomoći Kataru u što boljoj organizaciji svjetskog prvenstva.

Dnevnik Yeni Šafak je prenio vijest pod naslovom „ Za svakog čovjeka po jedan drvo“ , se prenosi da erozija zemljišta prijeti u preko 168 zemalja svijeta i da je ugroženo oko 1.5 milijardi ljudi. U vijesti se prenosi da svake godine oko 12 miliona hektara zemlje ostaje bez šuma, i da se u vidu rješavanja tog problema predviđa zasađivanje sedam milijardi sadnica.

Dnevnik Star je prenio  da se od 14 do 28 u Bodrumu održava veliki sajam jahti, i očekuje ućešće 250 stranih i domaćih firmi. Na sajmu će biti ponuđena i čuvena jahta Lorenca koja će biti prodata po cijeni od dva miliona evra. Osim toga se očekuje da bude na prodaju stavljene i jahte čije se cijene kreću oko deset miliona američkih dolara.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net