Recent Posts

Zemljotres jačine 6,2 stepeni potresao zapad Turske

Snažan zemljotres jačine 6,2 stepeni potresao zapad Turske

Zemljotres jačine 6,2 stepena po Richteru pogodio je danas područje Egejskog mora na zapadu Turske. Nakon najsnažnijeg, uslijedilo je još nekoliko manjih potresa.

Vladin ured za upravljanje vanrednim okolnostima (AFAD) saopćio je da je podrhtavanje tla zabilježeno danas u 15.28 sati po lokalnom vremenu, a da je epicentar potresa registriran u Egejskom moru i to 23 kilometara od priobalnog mjesta Karaburun u provinciji Izmir.

Epicentar zemljotresa bio je gotovo 84 kilometara sjeverozapadno od Izmira, naveo je Evromediteranski seizmoločki centar na svom vebsajtu.

Potres se osjetio duž zapadne turske obale, a do sada nema informacija o posljedicama.

Zemljotres jačine 6,2 stepeni Rihterove skale pogodio je područje kod obale zapadne Turske.   Riječ je o turističom području blizu granice s Grčkom, gdje se nalaze poznata ljetovališta – Kušadasi, Izmir, Bodrum, Marmaris…

Kako prenosi Reuters, pozivajući se na grčki Geodinamički institut, zemljotres se osjetio i na istočnoj obali Egejskog mora u blizini ostrva Samos i Lezbos, sve do Atine.

Epicentar je registriran na dubini od 6,96 kilometara.

Guverner Karaburuna  Muhammet Özyüksel je nakon zemljotresa i prvih saznanja dao izjavu za medije:”Prema prvim izvještajima i saznanjima nemamo mrtvih niti životno ugroženih kao ni veće materijalne štete. Bio je  ovo  snažan zemljotres. Sigurno da će biti velikih oštećenja na  zgradama- zemljotres je trajao duže od 10 sekundi a podrhtavanje je bilo duže od pola minute.  Hvala Bogu do sada nemamo većih problema. Ekipe i stručnjaci već se nalaze na terenu i nastaviće svoj rad do daljnjeg. Do ovog trenutka namamo saznanja da imamo mrtvih. Medju, narodom vlada panika , izašli su na ulice ali i  vrlo se obazrivo i pažljivo ponašaju da ne zavlada opšta panika u ovim trenucima. Hvala im za to hrabro i mirno držanje , rekao je Guverner Karaburuna  Muhammet Özyüksel.

Osim  Izmira, zemljotres se osjetio i u   Istanbulu, Çanakkale, Tekirdağ, Kütahya, Manisa, Aydın, Balıkesir, Bursa, Yalova, Edirne, Kırklareli a  također se osjetio u Eskisehir. Nastala je  velika panika, došlo je do kratkoročnog prekida telefonskih linija, dok se sad sve vratilo u svakodnevnicu.

http://ibalkan.net/

 

 

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net