Recent Posts

ANKARA: Krizu između Katara i zemalja Zaljeva prije kraja ramazana riješiti

ANKARA: Krizu između Katara i zemalja Zaljeva prije kraja ramazana riješiti

ANKARA: objavljeno u kategoriji “Vijesti- Svijet 10. 06. 2017. 21: 52 Krizu između Katara i zemalja Zaljeva prije kraja ramazana riješiti… Kriza između Katara i zemalja Zaljeva mora biti okončana prije kraja ramazana, poručio je danas u Istanbulu ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu…

Ministar vanjskih poslova Bahreina Sejh Halid bin Ahmed al Halife danas boravi u posjeti Turskoj, a u okviru posjete sastao se sa turskim kolegom Cavusogluom, a primio ga je i turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

Cavusoglu je na konferenciji za novinare u Istanbulu istakao kako je tokom razgovora bilo riječi o problemu između Katara i zemalja Zaljeva. On je prenio i žaljenje predsjednika Erdogana zbog ove situacije, te poručio kako turski predsjednik čini sve napore kroz razgovore sa liderima regije i svijeta kako bi taj problem bio riješen.

– I predsjednik Erdogan je istakao kako ovaj problem treba biti riješen prije bajramskih praznika. Turska će nastaviti raditi konstruktivno na rješavanju ovog problema. Jer, mi stabilnost i sigurnost regije Zaljeva, vidimo i kao našu vlastitu stabilnost i sigurnost – rekao je Cavusoglu.

Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat su zatvorili svoj zračni prostor za Katar te naredili da diplomate Katara napuste te zemlje u roku od 48 sati. Vlasti Jordana također, su se pridružile Saudijskoj Arabiji i drugim zemljama i najavile degradaciju diplomatskih odnosa sa Katarom.

Na kraju je napomenuo da nekima smeta što Turska u tu zemlju izvozi hranu, lijekove i druge proizvode.

“Znamo da su se neki u Zaljevu radovali kada je u Turskoj izveden pokušaj puča. Ako oni imaju obavještajne agencije, imamo ih i mi… Sada ima i onih kojima smeta što smo uz braću u Kataru, što im dostavljamo pomoć u hrani, i što u tu zemlju izvozimo hranu, lijekove i ostale proizvode. Izvinite, ali mi ćemo nastaviti pružati svaki oblik podrške Kataru”, poručio je Erdogan.

Podsjetimo, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Egipat, Bahrein i Jemen su saopćili u ponedjeljak kako prekidaju sve diplomatske veze s Katarom, kojeg terete za destabilizaciju regije…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net