Recent Posts

Policija u pripravnosti, stižu prepuni autobusi, zapadni Mostar u znaku Thompsona

Policija u pripravnosti, stižu prepuni autobusi, zapadni Mostar u znaku Thompsona

Zapadni Mostar– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region” 08. 06. 2017. 17: 12 Policija u pripravnosti, stižu i autobusi, zapadni Mostar u znaku Thompsona… Ulicama zapadnog dijela Mostara cijeli dan odzvanjaju stihovi “Oj Zagoro, lijepa li si, Slavonijo, zlatna ti si, Herceg Bosno, srce ponosno… zagrlimo se pred svima, neka vide da nas ima”, kontroverznog hrvatskog pjevača Marka Perkovića Thompsona.

Stihovi dopiru s razglasa vozila koje kruži dijelom grada i poziva ljude na večerašnji koncert na stadionu pod Bijelim Brijegom, a koji je u znaku podrške prvostepeno osuđenoj “haškoj šestorci”. Da nije spomenutih razglasa koji s vremena na vrijeme prekinu ustaljeni gradski žamor, naizgled bi ovo bio jedan običan dan.

Na stadionu se radi užurbano da sve bude spremno do 20 sati. Organizatori procjenjuju da će stadion biti ispunjen do zadnjeg mjesta. Očekuje se dolazak autobusa iz ostalih krajeva BiH, a ulaz je besplatan. Da ostane mirno i večeras i sve prođe bez incidenata od kojih se strahuje pobrinut će se pripadnici PU Mostar te osiguranje osiguravajuće kuće Delta.

Prema riječima Ljudevita Marića, glasnogovornika MUP-a HNK-a, osiguranje će se provoditi po planu osiguranja koje je načinila PU Mostar.

– Plan je sačinjen temeljem sigurnosne prosudbe na zahtjev organizatora udruge ‘Hrvatsko Srce Nade’ Mostar. Vodit će se računa o najsitnijim detaljima. Svaki izgrednik bit će sankcioniran sukladno zakonu, ovisno od počinjenog prekršaja. Nećemo ništa prepustiti slučaju – poručio je Marić.

U vrijeme dok se koncert bude održavao, sa Starog mosta, simbola grada na Neretvi, članovi Udruženja Djeca rata Mostar će pustiti u zrak 150 balona kao, kako kažu, simboličnu poruku.

-Poručit ćemo im da želimo najmanje 150 godina zatvora zločincima koje veličaju – kazao je predsjednik udruženja Elvis Redžić. Podsjetimo spomenutom udruženju je zabranjen protestni skup na Španskom trgu povodom večeras najavljenog Thompsonovog koncerta i skupa podrške “haškoj šestorci”.

Skupom su željeli izrazili ogorčenje daljnjim ponižavanjem i psihičkom torturom žrtava rata. Bošnjačke i probosanske političke stranke su izrazile protivljenje održavanju koncerta, kao i brojna udruženja.

Podsjetimo, Thompsonovi koncerti su zabranjeni u više zemalja zbog njegovih javnih istupa u kojima je hvalio ustaški i fašistički pokret.

Cilj koncerta je davanje podrške Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pusiću koji su prvostepenom presudom osuđeni na ukupno 111 godina zatvora, a u drugostepenom postupku tužilaštvo je zatražilo da im se izreknu ukupno 224 godine.

Konačne presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u predmetima protiv “haške šestorke” se očekuju u novembru ove godine.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net