Recent Posts

Stier: Hrvatska bi mogla biti proglašena agresorom na BiH

Stier: Hrvatska bi mogla biti proglašena agresorom na BiH

New York, Zagreb– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Svijet- Crna Hronika” 07. 06. 2017. 19: 52 Stier: Hrvatska bi mogla biti proglašena agresorom na BiH… Haški sud (ICTY) ne sudi državama, nego pojedincima odgovornima za ratne zločine, izjavio je u srijedu u New Yorku hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Davor Ivo Stier, dok se očekuje presuda ratnim čelnicima Hrvata u BiH za ratne zločine nad Bošnjacima u ratu 1990-tih godina…

Stier će učestvovati na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a o radu Haškog suda koji bi najkasnije u novembru trebao donijeti pravomoćnu presudu u predmetu “Prlić i drugi”.

Šestorica Hrvata su u maju 2013. nepravomoćno osuđena na kazne od 10 do 25 godina zatvora zbog zločina nad Bošnjacima tokom rata u BiH, u okviru udruženog zločinačkog pothvata u kojem je učestvovao i tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđmanom.

Šef hrvatske diplomatije kazao je da je “Vlada RH učinila sve da u tom predmetu zaštiti interese Hrvatske koja bi, potvrdi li sud prvostepenu presudu, mogla biti proglašena agresorom na BiH”.

– Sud je stvoren ne da sudi državama i ne da stvori novo pravo, nego da se drži norme postojećega međunarodnog humanitarnog prava. Na tom standardu Hrvatska inzistira – rekao je Stier novinarima.

Dodao je kako će članicama Vijeća sigurnosti (VS) UN-a poručiti da se “ICTY mora držati statuta i mandata VS-a, osobito u pogledu udruženog zločinačkog poduhvata koji se ne smije preširoko tumačiti”.

– Sud mora provoditi standarde međunarodnog prava, a ne kreirati nove. To se posebno odnosi na statut “udruženog zločinačkog poduhvata” koji se ne smije ekstenzivno tumačiti, jer bi u tom slučaju svaka legitimna vojna akcija bila dovedena u pitanje – dodao je.

Stier smatra da bi takva interpretacija kompromitirala zadaću VS-a da održava globalni mir i sigurnost i onemogućila legitimne vojne intervencije.

– To je važno ne samo za Hrvatsku, nego i za NATO, EU i stalne članice VS-a – rekao je.

Stier će se odvojeno sastati s predstavnicima nekih stalnih članica VS-a nakon sjednice Vijeća o izvješću predsjednika ICTY-a Carmela Agiusa i predsjednika Rezidualnog mehanizma UN-a za međunarodne kaznene sudove Theodora Merona, koje uključuje i izvještaj glavnog tužioca Sergea Brammertza.

Bivši predsjednik vlade tzv. Herceg Bosne Jadranko Prlić nepravomoćno je u maju 2013. osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar odbrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog štaba HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši komandant vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net