Recent Posts

SULTANOVA SOFRA-MUTANCANA

 

SULTANOVA SOFRA-MUTANCANA

Mjesec Ramazana je vrijeme kada se vrijedne domaćice trude da iftarska sofra bude raznovrsna, hranljiva, ukusna ali i tradicionalana. Turska kuhinja se nalazi na vrhu najboljih svjetskih kuhinja, i ne samo zato što je spoj raznih kultura i podneblja već zato što  posjeduje takve pisane recepte  koji su zapisani medju najstarijim knjigama povijesti. Jedno od tih starih recepata je i  ovo tradicionalno ramazansko jelo, koje se redovno nalazilo na Sultanovoj sofri-Mutancana-Edirne Saraj 1539godine.

Mutancana je jelo koje se prvi put spominje 1539 godine i redovno se spremala u saraju a prvi zapis govori da je bila posebna  u Edirni gdje su se sultani najčešće odmarali i provodili najviše vremena za vrijeme posta-Ramazana.

Potrebni sastojci:

600 g jagnjetine.

Šaka suhih šljiva,oko 75g.

15-20 arpadžika

1.2 čaša oguljenih badema oko 100 gr.

4 komada suhih smokvi šaka suhih groždjica

5 komada suhe marelice-kajsije

Maslac (2,5 kašike) 100 g.

med- 2 kašike)oko 40 g.

2 šolje vode ili mesne čorbe

Sumac -2 kašičice

1 kašičica cimeta

1 kašičica crnog bobera, so

1 kašikabrašno

PRIPREMA:

U toplojj vodi stavite i prokuhajte bademe  5 minuta. Oguliti i ostavite sa  strane.

Rastopiti  maslaca u dubokoj tavi . Dodajte meso koje ste isjeckali na manje komade ali ne i presitno. Propržite meso dok voda ne ispari. Sada polako počinjete dodavati ostale sastojke.

Prvo dodajte oguljen arpadžik-naravno ako nemate možete ga zamijeniti sa crvenim lukom. Pirjajte 2-3 minute. Nastaviti prženje, mesu dodajte brašno i još pirjajte  1-2 minute. Tada  dodajte vodu i kuhajte 45 minuta.

Meso je već postalo mekano pa dodajte redom, suhe šljive-naravno koje ste prije toga potopili u mlakoj vodi. Takodje, isti postupak je i za suhe smokve (isjeći ih na 6 komadića) , suhe groždjice i marelice (isjeći ih na četvrtine ), dodati kašičicu cimeta i med . Nakon toga kuhati još  5 minuta pa dodati bademe (polovicu ostavite za kraj).

Na kraju dodajte sumak, koji ste potopili u vodi(u čaši od čaja nalijte kašičicu sumaka i prelijte sa pola iste čaše vode) i na maloj cjediljki procijedite i dodajete samo vodu. Dodajte crni biber i so na samom kraju.

 Pokrijte poklopcem i kuhati  meso na laganoj vatri dok ne budu svi sastojci mekani.

Poslužite u tanjiru toplo i odozgo pospite ostatak badema.

Mutancana jeste zahtjevno jelo ali se isplati, ukus je nevjerovatan , jelo kao za sultane…

AFIYET OLSUN

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net