Recent Posts

JAZUK I ZUKO NA SABAHU

 

JAZUK I ZUKO NA SABAHU

Nekako su mi od svih muhabeta i susreta najmiliji sabahzorski pogotovo u ovom mjesecu kada su i ljudi nekako miliji i pokazuju, ašćare, da mogu i hoće biti onakvi kakvi bi vazdan trebali biti.
Ne mogu, a da ne pomislim kolika je šteta što nam životi prođoše u interesu i nastojanju za nečim što nam i ne treba i zbog čega i nismo na ovom dunjaluku , a zbog čega se glođemo, krvimo, režimo jeni na druge i postajemo ono što nismo . Jazuk.

Nego sam vam ovo hotio rijet. Sabahile mi se javio Admir , nije ti šala. čak iz Graca, biva Austrije i veli:
Volim stari vakat, običaje, govor… a mahsuz ono poštovanje medju insanima što je bilo… “Hadžibeg” me odvede na trenutak uz strme Kovače, pa na Vratnik, Sedrenik, pa do Bibana na puru s kajmakom…no, sve što je lijepo, kratkog je vakta, pa tako i ti naši adeti sve više nestaju, a nešto novo – reći ću slobodno – “nakaradno” uništava tog bosanskog insana i njegovu ljepotu, njegove adete, govor…njegovo “ja” …žao mi je kada vidim da se to gubi… da nam se djeca stide “naninih dimija i djedovog fesa”, da Nermin, Omer, Osman itd. pričaju na njemačkom i engleskom o ćevapima. Izgubili smo se u prvoj generaciji iseljenika više od Turaka koji su već treća i četvrta generacija na Zapadu . Hadžibeg dodje kao deja vu i opomena da se ne gubimo, da se ponosimo avlijama i sokacima na kojima smo koljena prvi put poderali.
Sretošte ste na sehuru u Gracu-Austriji kod je’nog kolege (studirao književnost).
Volim Džumhurovo djelo, a volim i Hadžibegovo… izvorni – naš govor iz naših avlija i sokaka
A volim i Hadžibeg cvijeće – kada su roditelji poslije rata od kašike počeli i ponovo kuću napravili, prvo što sam zasadio ispred… bio je Hadžibeg .

Piše: Uzeir Hadžibeg 

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net