Recent Posts

Mostar, 600 postača iftarilo ispod Starog mosta

Mostar, 600 postača iftarilo ispod Starog mosta

MOSTAR– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region- Kultura” 03. 05. 2017. 00: 15- Mostar, 600 postača iftarilo ispod Starog mosta… Predivna slika poslana je večeras iz grada na Neretvi. Info servis za mlade Medžlisa Islamske zajednice Mostar priredio je zajednički iftar za postače Mostara ispod Starog mosta…

Poznato je to cijelom okruženju da s obzirom na to da je Stari most simbol Mostara ovaj iftar ima posebnu vrijednost. Iz godine u godinu, broj mladih koji prisustvuje zajedničkom iftaru je sve veći.

-U saradnji s Medžlisom islamske zajednice organizirali smo ovaj iftar koji je postao tradicionalan. Pozvali smo goste iz omladinskih krugova hercegovačkih općina, poput Stoca, Jablanice, Konjica, Čapljine i Prozora. Imamo i goste iz Unije studenata Univerziteta “Džemal Bijedić” a pozvali smo i studente s Univerziteta u Sarajevu – kazao je Džani Pajić, predsjednik Info- servisa za mlade Medžlisa Islamske zajednice Mostar.

Ističe kako žele poslati poruku da Bošnjaci u Hercegovini znaju vrijednost ramazana i da znaju za svoju vjeru. Također cilj je da kroz ovakva druženja što više aktiviraju mlade.

Ni u Islamskoj zajednici nisu krili oduševljenje ovim impozantnim skupom punim sreće, zadovoljstva i mladalačke razdraganosti. Prisutnim se obratio pred sami iftar glavni imam Medžlisa IZ Mostar Suljo ef. Cikotić, izrazivši zahvalnost što su se odazvali u ovako velikom broju.

– Moram u ime organizatora da se izvinim. Lani smo imali blizu 600 iftara pa nam je ostalo iftara tako da ove godine nismo planirali više od 600. Zamolio bih vas da zajedno podijelimo ovo iftara što je ovdje podijeljeno na platou. Da Allah primi i ukabuli naš ibadet i ovo naše bratsko dijeljenje iftara da bude dodatna nagrada, da se istinski radujemo onom drugom susretu s Gospodarom svih svjetova i džennetskoj radosti postača – kazao je ef. Cikotić.

Istaknuo je da mladost svojim okupljanjem pokazuje da su spremni odvojiti svoje vrijeme , odreći se i određenog komoditeta da bi bili skupa, s porukom “naše je ono što damo”.

Naglasio je da mladi šalju poruku razumijevanja drugog i drugačijeg, a post i iftar to podrazumijeva, da shvatimo kako je onima koji nemaju, kako bismo sa njima podijelili. Mladi na ovaj način pokazuju spremnost dijeljenja.

Ove godine, pod Starim mostom klanjan je i akšam namaz…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net