Recent Posts

MOSKVA, čak 70 persona non grata iz Crne Gore su na “crnoj listi” Kremlja

MOSKVA, čak 70 persona non grata iz Crne Gore su na “crnoj listi” Kremlja

MOSKVA, PODGORICA– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Svijet” 31. 05. 2017. 12: 52 MOSKVA, Rusija tjera po svome, čak 70 Crnogoraca na “crnoj listi”… Premijer Duško Marković, predsjednik Skupštine Ivan Brajović i predsjednik DPS Milo Đukanović samo su neka od imena koja se nalaze na “crnoj listi” Kremlja…

Pozivajući se na diplomatske izvore, jedan podgorički dnevnik piše da su na istoj listi i ministri i poslanici koji su se zalagali za priključenje Crne Gore NATO-u.

Iz crnogorskog Ministarstva spoljnih poslova je najavljeno da će biti poslata zamolnica ruskom ministarstvu da im se dostavi spisak nepoželjnih osoba kako bi se izbjegla situacija koja se desila poslaniku Miodragu Vukoviću prije neki dan.

Međutim, prema informacijama “Pobjede”, Moskva nema obavezu, a ni namjeru, da objelodani listu nepoželjnih osoba iz Crne Gore.

Izvor blizak ruskoj diplomatiji tvrdi da su na “crnoj listi” svi članovi vlade, poslanici, njih 46 koji su glasali za Protokol o pristupanju NATO, kao i direktori većih državnih kompanija…

“Spisak sadrži imena najmanje 70 osoba koje će se Moskva striktno pridržavati na aerodromskim pasoškim kontrolama. Čak su provjeravani i poslanici Demokratskog fronta na svojim putovanjima”.

Drugi dnevnik iz podgorice je objavio je juče da su na “crnoj listi” i članovi Predsjedništva DPS-a, njih 14, što znači i premijer Duško Marković, ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, potpredsjednik vlade Milutin Simović. Informacija “Dana” potvrđena je i “Pobjedi” iz diplomatskih izvora.

Osim čelnika i brojnih funkcionera DPS-a, na “crnoj listi” su i poslanici Socijaldemokratske partije predvođeni Rankom Krivokapićem, bez obzira na to što bojkotuju parlament, pridružujući se tako i stavovima Demokratskog fronta koji podržava zvanična Moskva.

Iz Moskve nije bilo zvaničnih najava ko bi se sve mogao naći na “crnoj listi”, ali je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova saopštila da je zabrana ulaska crnogorskim državljanima recipročna mjera“. “Nije tajna da se Crna Gora od samog početka priključila sankcijama EU, uključujući i personalne. Uvijek smo govorili da ostavljamo pravo da preduzimamo recipročne mjere, kako je to prihvaćeno u evropskoj praksi”, navela je ranije ona.

Dodala je da će Crnoj Gori biti dato odgovarajuće razjašnjenje….

Sankcije Evropske unije, koje je podržala Crna Gora, uvedene su 2014. nakon ruske agresije na Ukrajinu i odnose se na zabranu putovanja i zamrzavanja imovine 149 funkcionera Rusije i Ukrajine sa Krima. Sankcije su potom proširene u nekoliko krugova preko odluka Evropskog savjeta.

Sankcije Evropske unije Rusiji, koje je podržala i Crna Gora, uvedene su 2014. godine nakon ruske aneksije ukrajinskog poluotoka Krima…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net