Recent Posts

Iftar ala Tukiye na Kalemegdanu za podršku izgradnji mesdžida u Zemun Polju

Iftar ala Tukiye na Kalemegdanu za podršku izgradnji mesdžida u Zemun Polju

BEOGRAD, ISTANBUL– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region” 31. 05. 2017. 12: 52 Iftar podrške izgradnji mesdžida u Zemun Polju ala Tukiye na Kalemegdanu… Ispod beogradskog Kalemegdana priređen je iftar u znak podrške izgradnji mesdžida koji je srušen prošle sedmice…

Ispred Kalemegdana u Beogradu je organiziran veliki iftar na otvorenom…

Iftar je organiziralo Muftijstvo beogradsko, u saradnji s istanbulskom općinom Bajrampaša i Gradom Beogradom, navedeno je iz Islamske zajednice Srbije.

Iz Muftijstva beogradskog je rečeno da je ovogodišnji iftar organiziran u znak podrške džematu Zemun Polje, gdje je u petak ujutro srušen mesdžid u izgradnji.

Prošle godine velikom iftaru na otvorenom prisustvovalo je između 1.500 i 2.000 ljudi, koliko se po procjenama okupilo i ove godine.

Na iftar pozvani su pripadnici svih beogradskih džemata, kao i predstavnici stranih ambasada u Beogradu.

Općina Zemun saopćila je da je bespravno započeti objekat Islamske zajednice u naselju Zemun Polje srušen jer je Islamska zajednica, kao investitor, bez dozvole gradila objekat u Kurirskoj ulici 41, oglušujući se o odluke građevinske inspekcije i krivične prijave.

“Radovi su nastavljani i nakon što je građevinska inspekcija Gradske opštine Zemun više puta zatvarala gradilište i podnijela više krivičnih prijava”, navodi se u saopćenju, prenose agencije.

Nakon rušenja mesdžida u izgradnji, vjernici obavljaju namaz na ulici.

U ponedjeljak navečer mještanima Zemun Polja pridružio se i reisul- ulema Islamske zajednice Srbije Sead- ef.  Nasufović.

Nasufović, koji je prvi put govorio o rušenju vjerskog objekta Islamske zajednice u Zemun polju, rekao je da je u ovom slučaju Islamska zajednica Srbije imala nekoliko formalno- pravnih propusta, ali da to nije bio dovoljan razlog da se ovako brutalno uruši vjerski objekat.

Očekuje da se uskoro nađe rješenje razgovorima s novim predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net