Recent Posts

HOROR: Specijalci MUP-a RS-a osuđeni na 42 godine zatvora

HOROR: Specijalci MUP-a RS-a osuđeni na 42 godine zatvora

Istanbul– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Crna Hronika” 30. 05. 2017. 00: 32 HOROR: Specijalci MUP-a RS-a osuđeni na 42 godine zatvora… Vijest dana da su ,suspendirani specijalci MUP-a RS-a Vladan Malić (32), Goran Paraš (27) i Aleksandar Popović (29), te suvlasnik autokuće “Kvatro” Oleg Banda (30) proglašeni su danas krivim za filmsku pljačku 617.000 KM UniCredit banke na autoputu Banja Luka – Bosanska Gradiška u septembru 2015. godine i osuđeni su na ukupno 42 godine zatvora…

Malić, Paraš i Popović su dobili po 11 godina, od čega po 10 za razbojništvo i po dvije za nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja, što je objedinjeno na 11 godina, a Banda na ukupno devet godina stroge robije.

Predsjedavajuća sudskog vijeća Olga Pantić objasnila je da tužilaštvo nije dokazalo organizovani kriminal, niti da je Malić bio organizator, uz tvrdnju da je počinjeno razbojništvo i to na “naročito težak način”. Od olakšavajućih okolnosti istakla je da su mladi, ranije neosuđivani, a Malić je i otac dvoje djece. Obavezani su da vrate protivpravno stečenu imovinsku korist od 543.200 KM.

Suđenje ovoj grupi počelo je prije oko godinu…

Republičko javno tužilaštvo RS-a Malića je označilo kao organizatora, a ostale kao članove zločinačkog udruženja koji su 22. septembra prošle godine na autoputu Banja Luka– Bosanska Gradiška Audijem A6 presreli kolonu vozila, koja je prevozila novac UniCredit banke. Pucajući iz automatskih pušaka i uz prijetnju “zoljom” razbojnici su natjerali osiguranje da otvori tovarni prostor kombija iz koga su ukrali 616.548 KM, a tom prilikom ranjen je radnik “Sector securityja” Đurađ Bajić.

Tokom završnih riječi tužilac Živana Bajić je kazala da im se kao olakšavajuća okolnost ne može uzeti u obzir ranija neosuđivanost, jer drugačije nisu ni mogli stupiti u službu.

– U vrijeme izvršenja djela bili su pripadnici Specijalne jedinice MUP-a RS-a. Uživali su poseban autoritet i ugled kod građana, a koji su narušili. Također, narušili su ugled MUP-a RS-a, ali i RS-a- podvukla je Bajić.

Branioci Malića, Paraša i Bande, advokatice Jadranka Ivanović i Jasminka Jovišević su tokom ranijih ročišta u više navrata ukazivale na brojne kontraverze kada je u pitanju obavljanje uviđaja nakon počinjenog djela, vještačenja, te transport i deponovanje dokaznog materijala. Popovića je u ovom predmetu zastupala advokat Aleksandra Metlić.

U završnoj riječi tražili su i potpuno odbacivanje optužbe, uz obrazloženje da se udruživanje u zločinačku organizaciju ne može odnositi na samo jedno krivično djelo, kao i da je postojao međunarodni element jer se radilo o prekograničnom prijevozu novca, zbog čega je ovaj predmet stvarna nadležnost Suda BiH.

U decembru prošle godine sud je odbio sporazume o priznanju krivice koje su sa tužilaštvom sklopili optuženi. Optužena četvorka tada je pristala na ukupno 25 godina zatvora, i to Malić koji je optužen kao organizator zločinačkog udruženja na osam godina, Paraš i Popović na po šest, a Banda na pet godina.

U ovom predmetu je ranije na tri godine zatvora osuđen radnik agencije “Sector security” Danijel Kuzmić (30), te bivši specijalci Goran Janjuz (25) i Željko Inđić (27) koji su dobili po tri mjeseca zatvora…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net