Recent Posts

RAMAZANSKE PRIČE: DOVA NA BRADU

RAMAZANSKE PRIČE: DOVA NA BRADU

Evo već treći Ramazan kako nam Ferid donosi vruće somune. Pred iftar eto ti ga uz sokak i nosi ih naslagane i vruće na ruci baš k’o konobar. Podjeli po mahali starijem insanima k’o što smo ti i u mene Fata i ja. Meni bide nekako neugodno i velim mu ja je’nom:
– Jesul to od Mehe jal od Mahira, il si donio čak iz Pekara Nafaka , tamo su najuredniji? Neg, ne moraš se ti, Feride, plaho zahmetit imamo mi fala Bogu, eno hljeba ne mereš ga pojest’.
– Ah, moj Uzeirbeže, pobogu si brate, šta`š hljeb jest’ kod vakih somuna, a Ramazan, heeej ! ?
Ferida i ne znam dobro, samo znam da je bio svakakav. Volio je popit i pomarisat se, a bio je i k’o nakav komandant u ratu. Ispričam ja ovo našem starom hodži Ekremefendiji, velim, tako i tako, kad će ti on meni:
– E moj Uzeire šta sam ja proučio dova na bradu!
– Kaku , bolan ne bio bradu, ja ti govorim o somunima, a ti meni o bradama.
– Prije ti je bilo vako: kad bi ko hotio doć’ tobe, za Ramazan počme puštat’ bradu i drugu heftu dojde u mene u džamiju i rekne pred svima ; «Prouči der mi dovu na bradu ». I kako mu je proučim tako ti taj ostane pravi vjernik do kraja svog života. Kad dojde Bajram, svi mu čestitaju i Bajram i bradu. Bajram mubarek, a onda mubarek brada. Nije bilo sa tim zafrkancije. Asli ću ja tom tvom Feridu učit’ dovu na somun, ko zna.
– Smijem li mu ja onda rijet’ Bajram mubarek i mubarek somun?
– Bujrum, Uzeire, do tebe je.

Iz Hadžibegove druge – Dova na bradu

Piše: Uzeir Hadžibeg 

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net