Recent Posts

ŠOK: Državni sekretar SAD-a odbio da bude domaćin iftara u State Departmentu

ŠOK: Državni sekretar SAD-a odbio da bude domaćin iftara u State Departmentu

Vašington– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Globus” 28. 05. 2017. 08: 12- ŠOK: Državni sekretar SAD-a odbio da bude domaćin iftara u State Departmentu… Američki državni sekretar Rex Tillerson odbio je zahtjev da bude domaćin iftara tokom mjeseca ramazana, saopćila su dvojica američkih zvaničnika…

Provjereno je da od 1999. godine, i republikanski i demokratski državni sekretari skoro uvijek su bili domaćini ili iftara ili prijema kojim se obilježava ramazanski Bajram u State Departmentu. Međutim, Tillerson je odbio zahtjev Ureda za vjerska i globalna pitanja State Departmenta da bude domaćin prijema u okviru obilježavanja ramazana, saopćila su dvojica američkih zvaničnika, koji su odbili da budu imenovani jer nisu ovlašteni da javno govore o toj temi.

Dakle, sudeći po memorandumu datiranom 6. aprila u čiji je uvid došao Reuters, Ured- koji obično inicira takva dešavanja – preporučio je Tillersonu da održi taj prijem. No, njegovo odbijanje zahtjeva ukazuje na to da u State Departmentu u ovoj godini nema nikakvih planova za obilježavanje ramazana.

Na pitanje novinara agencije Reuters da komentira Tillersonovo odbijanje da bude domaćin prijema, glasnogovornik State Departmenta je izjavio:

– Još istražujemo moguće opcije obilježavanja Bajrama kojim se okončava mjesec ramazana. Američki ambasadori dobili su preporuke da to učine kroz brojne aktivnosti, koje mi svake godine održavamo u našim diplomatskim misijama širom svijeta.

Muslimanski aktivisti optužuju administraciju predsjednika Donalda Trumpa da ima neprijateljski stav prema islamu, koji je dostigao vrhunac zabranom ulaska u Sjedinjene Države građanima nekoliko većinski muslimanskih zemalja. S druge strane, Trumpova administracija tvrdi da, iako se snažno protivi islamskim militantima, nema nikakvih problema s islamom. Savjetnici ukazuju na nedavnu Trumpovu posjetu Saudijskoj Arabiji, gdje se obratio čelnicima više od 50 muslimanskih zemalja.

Članovi Kongresa, muslimanskog građanskog društva, diplomati iz muslimanskih zemalja i visoki američki zvaničnici obično prisustvuju ramazanskim dešavanjima u State Departmentu, simbolu diplomatskih napora američke vlade i naroda kod muslimanskih zemalja…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net