Recent Posts

Prostitutke u regionu žele bolji odnos s policijom

Prostitutke u regionu žele bolji odnos s policijom

Zagreb, Ljubljana– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Evropa” 22. 05. 2017. 00: 52- Prostitutke žele bolji odnos s policijom… Prostitucija je tema koja se u Sloveniji i Hrvatskoj ignoriše i marginalizira, rečeno je u ponedjeljak u raspravi u Ljubljani tokom koje je upozoreno na težak društveni i pravni položaj prostitutki…

“U Hrvatskoj se bavljenje prostitucijom tretira kao prekršaj, dok je u Sloveniji prostitucija dekriminalizirana, ali ostaje prekršajem ako se odvija na javnom mjestu ili remeti javni red i mir”, kazala je u raspravi Mojca Pajnik, jedna od autorica komparativne studije o položaju osoba u tom poslu u dvjema susjednim državama.

Tokom rasprave prezentirana je studija o položaju “spolnih djelatnica” u Sloveniji i Hrvatskoj koja upozorava na njihov težak socijalni i radno- pravni status.

Komparativna analiza pokazala je da se osobe koje se bave prostituiranjem na to odlučuju zbog finansijskih problema ili želje za boljim životnim standardom, te da imaju negativna iskustva s time kako ih tretira policija. Tvrde da su izložene nasilju i pritiscima klijenata, ali i negativnom društvenom tretmanu.

Prema nalazima studije, u Hrvatskoj žene koje se bave prostitucijom žele bolji odnos s policijom, a žale se i na probleme u sudskim postupcima i smatraju da su zakinute za pravo na pošteno suđenje.

Raspravu su organizirali Mirovni institut iz Ljubljane i Institut društvenih znanosti “Ivo Pilar” iz Zagreba u saradnji sa organizacijom Amnesty International Slovenije i slovenačkim nevladinim zavodom “Transakcija”.

Pokazalo se da u Hrvatskoj žene koje se bave prostitucijom žele bolji odnos s policijom, a tuže se i na probleme u sudskim postupcima i smatraju da su zakinute za pravo na pošteno suđenje, kazala je Ivana Radačić s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, dodavši da je želja prostitutki da se prostitucija kao djelatnost dekriminalizira, a tuže se i na to da im često sudovi oduzimaju roditeljska prava.

Raspravu su organizirali Mirovni institut iz Ljubljane i Institut društvenih znanosti Ivo Pilar iz Zagreba u suradnji s organizacijom Amnesty International Slovenije i slovenskim nevladinim zavodom Transakcija.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net