Recent Posts

Erdogan ponovo izabran za predsjednika AK Partije

Erdogan ponovo izabran za predsjednika AK Partije

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izabran je na funkciju predsjednika turske vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) na današnjem Trećem vanrednom kongresu te stranke.

Kao jedini kandidat na Kongresu održanom u Ankari, Erdogan je na poziciju predsjednika stranke izabran glasovima 1.414 delegata.

Govoreći pred desetinama hiljada pristalica u Ankari, Erdogan je rekao da se vraća posle “998 dana razdvojenosti” od svoje stranke i skicirao svoju viziju posla do izbora planiranih za novembar 2019, s novom vladom i “timovima iz baze”.

“Ovo je kongres preporoda AKP”, rekao je on. “AKP nije samo stranka glasača, nego stranka svih naših 80 miliona građana”.

AKP je 15 godina na vlasti u Turskoj i pobednica je svih izbora od 2002. godine.

Nakon što ju je osnovao 2001. godine, Erdogan je sa čela stranke odstupio 27. augusta 2014. godine kada je na prvim predsjedničkim izborima izabran za predsjednika Turske.

Povratak Erdogana na čelo stranke nakon 998 dana omogućio je referendum na kojem su 16. aprila turski birači odobrili provedbu ustavne reforme koja predviđa uvođenje predsjedničkog sistema i omogućava predsjedniku države i aktivno članstvo u političkoj stranci.

Uvedene su neverovatno oštre mere bezbednosti, prvenstveno zbog vanrednog stanja koje i dalje traje, uzrokovano neuspelim državnim udarom u julu prošle godine.

Turski dnevni list Hurijet javio je da je na skup autobusima dovezeno oko 60.000 ljudi iz svih delova zemlje.

Kongres AKP-a počeo je danas uz stroge mjere bezbjednosti i u prisustvu nekoliko desetina hiljada ljudi. Turske vlasti su uoči samog početka kongresa saopćtile da su ubile dvojicu osumnjičenih za pokušaj napada u Ankari za račun Islamske države.

izvor-agencije

 

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net