Recent Posts

Državni sekretar dr Nenad Ivanišević, posetio Novi Pazar i Sjenicu

 

Državni sekretar dr Nenad Ivanišević, posetio Novi Pazar i Sjenicu

Danas je Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dr Nenad Ivanišević,  posetio  Grad Novi Pazar i Opštinu Sjenica.

Tokom boravka u Novom Pazaru, dr. Ivanišević se sastao sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem, kojem je predstavio mogućnosti EaSI programa. Na  sastanku je  rečeno da je grad Novi Pazar, dobio  za ovu godinu 24 miliona dinara u vidu namenskog transfera Vlade Srbije i Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu polituku, a za potrebe podrške socijalnih davanja za usluge prema gradjanima. Ova sredstva  biće raspoređena na projekte Centra za socijalni rad, Društva za MNRO i Udruženja psihologa. Sam iznos transfera je dupliran u odnosu na prošlu godinu i omogućiće angažovanje novih lica na projektima geronto domaćica, pomoći u kući, projektu personalčni asistent i slično.

Grad Novi Pazar je druga jedinica lokalne samouprave kojoj je dodeljen ovaj projekat i nalazi se na vrhu liste gradova i opština po novčanim iznosima koje izdvaja za socijalna davanja. Saradnja grada i Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku nastaviće se i u narednom period. Jedan od brojnih izuzetno vrednih projekata Ministarstva i lokalne samouprave je izgradnja zgrade Centra za socijalni rad u Novom Pazaru.

Državni sekretar je nakon posete gradonačelniku, otvorio seminar u orgnizaciji Ministarstva za rad, Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) u okviru globalnog projekta Uključivanje migracija u nacionalne razvojne strategije.

Tokom posete Sjenici, državni sekretar Ivanišević je obišao  Centar za azil i predstavnike lokalne samouprave. Na sastanku sa predstavnicima lokalne samouprave bilo je reči o zapošljavanju mladih kao i osoba sa invaliditetom, izgradnji smeštaja za Rome, adaptaciji zgrade u kojoj su smešteni migranti i brojni projekti vezani za socijalnu zaštitu.

Vahid Tahirović , zamenik predsednika opštine Sjenica, zahvalio se državnom sekretaru na dosadašnjoj pomoći nadležnog ministarstva i naglasio da će svi ovi projekti  biti realizovani u najkraćem mogućem roku.

Dr. Ivanišević je, nakon obilaska novog centra za prihvat tražilaca azila u Sjenici, izjavio:” Azilanti  ne žele da ostanu u Srbiji da žive, da se se integrišu, a troškove plaćanja ne snose poreski obveznici nego Delegacija EU.Jedan od razloga što smo ovde je da nam ljudi koji vode ovaj centar kažu šta su potrebe, da ih bolje predstavimo donatorima “.

Državni sekretar je posebno naglasio, da će svi objekti ostati na upravljanje opštinama u kojima se nalaze migrantski centri, nakon završetka migrantske krize.

U Sjenici trenutno boravi 396 tražilaca azila, 208 dece do 18 godina a svi u proseku, ovde borave više od šest meseci. Plan je da se i u Tutinu podigne novi prihvatni centar za tražioce azila, ali bez promene kapaciteta.

Prilog pripremili:  Senad Senko Župljanin i ibalkan.net

Foto-Senad Senko Župljanin

http://ibalkan.net/

 

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net