Recent Posts

BLIŽI SE RAMAZAN

BLIŽI SE RAMAZAN

Bliži se ramazan:Prehrana je osnovna biološka potreba čovjeka i ustezanjem od hrane i pića svoje tijelo i um dovodimo u posebno stanje rasterećenosti. Živimo u kulturi opsjednutosti hranom, gdje se živi da bi se jelo, te stoga post vraća čovjeka na ispravne prioritete i stavlja hranu u drugi plan.

Tako čovjek u ramazanu jede da bi živio i kratko vrijeme posvećuje tome, dok većinu vremena posvećuje drugim aspektima svog života. Međutim, bez obzira na višestoljetnu prisutnost posta kao metode liječenja u mnogim kulturama i na naučno dokazanu korist posta, još uvijek postoji dosta mitova o načinu na koji post utiče na organizam.

Prilikom posta, u toku dana naše tijelo koristi priliku da za svoje energetske potrebe koristi zalihe masnog tkiva. Tako često uz ispravan način ishrane u toku ramazana mnogi ljudi izgube na težini. Međutim, pravilna ishrana u ramazanu ne podrazumijeva samo korištenje kvalitetnih namirnica pravilna ishrana obuhvata i način na koji se te namirnice unose, kako ne bi opteretile naš organizam i kako bi bila hranjive za njega.

Upamtite nekoliko jednostavnih zlatnih pravila pravilne ishrane i olakšajte svome organizmu preradu hrane nakon cjelodnevnog posta, kako se ne biste umarali i kako biste mogli funkcionisati na najbolji način.

Prvo zlatno pravilo ispravne probave jeste dugo žvakanje

Dugo žvakanje zalogaja je neophodan proces za iskorištavanje nutritivnih vrijednosti hrane.

Drugo zlatno pravilo ispravne probave jeste neprejedanje

Umjerenošću u jelu pomažemo našem probavnom traktu da ne požuruje prilikom obrade hrane.

Treće zlatno pravilo jeste pravilna hidratacija

Vodu treba u organizam unositi gutljaj po gutljaj, i treba rasporediti u toku cijelog intervala od iftara do sehura. Generalno, treba izbjegavati zašećerene sokove, slanu hranu, masnu hranu i veće količine kafe.

izvor-agencije

 

 

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net