Recent Posts

PROLJETNE SALATE SA BOSFORA

PROLJETNE SALATE SA BOSFORA

Proljetne salate sa Bosfora su lagane , ukusne, hranljive, sočne i nadasve zasitne a mogu se spremiti u bilo kojem djelu svijeta.

Istanbul je megapolis, veličanstveni grad koji se pruža na dva kontinenta. Mnogo je toga što vas privlači ovoj kraljici medju svjetskim metropolama ali sigurno da je Bosfor ili Zlatni Rog nešto što se riječima ne može opisati. Uz Bosfor i njenim obalama sigurno je najljepše sjedeti i uživati u veličanstvenom pogledu a ako uz to i uživate u turskim delicijama ugodjaj je nestvaran. S prvim zrakama proljetnog Sunca naravno da ćete uživati u proljetnim salatama. Prednost je što se ovdje služi laka , ukusna i hranljiva hrana koja nije teška za organizam.. Teška, zasićena hrana više  ne paše, a i vi gledate kako biste uštedjeli koju kaloriju za bolji izgled. Donosimo vam nekoliko laganih recepata koje ćete napraviti za tren i uštedjeti vrijeme koje inače provodite iza štednjaka. Ujedno, i dalje ćete biti siti, a vaš organizam bit će vam zahvalan a možete zamisliti sebe negdje nad Bosforom …

1. -Salata od krompira i tunjevine

Sastojci: 2 konzerve tunjevine, 1 kg krompira, maslinovo ulje, 5 režnja bijelog luka, bosiljak, peršin, vlasac, papar, so.

Krompir skuhajte u kori, ohladite i narežite na ploške. Dodajte usitnjenu tunjevinu i češnjak te maslinovo ulje. Popaprite, posolite i dodajte vlasac, bosiljak i peršin. Poslužite hladno.

2. Bijela pire salata s celerom

Sastojci: 1kg krumpira, 2 žlice senfa, 4 žlice majoneze, pola čaše vrhnja, celer, luk, sol, papar.

Skuhajte krompir u zasoljenoj vodi. Narežite ga na kockice. Dodajte majonezu, vrhnje, senf, naribani celer, luk te popobiberite i po potrebi posoliti dodatno. Lagano izgnječite krumpir, ali ostavite i veće komade. Poslužite toplo ili hladno.

3. Lagana  salata

Sastojci: 1 kg crvenog krumpira, 2 kašike rižinog octa,  žkašike majoneze 2 kašike jogurta.

AFIYET OLSUN

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net