Recent Posts

Predsjednik Turske, maloj Bani iz Sirije dodijelio državljanstvo

Predsjednik Turske, maloj Bani iz Sirije dodijelio državljanstvo

Istanbul– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region” 14. Maj- 09: 04…Predsjednik Turske, Bani iz Sirije dodijelio državljanstvo… Djevojčica je nedavno izbjegla u Tursku iz ratom pogođenog Halepa u Siriji…

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan je u petak sedmogodišnjoj djevojčici Bani Alabed koja je, posredstvom društvenih mreža, bila glasnik tragedije u Halepu, dodijelio lične dokumente Republike Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Djevojčica je nedavno izbjegla u Tursku iz ratom pogođenog Halepa u Siriji. Bana, njena majka, otac i dva mlađa brata su također dobili državljanstvo Turske.

Oni su zajedno sa još hiljade ljudi evakuirani u decembru prošle godine iz Halepa koji je pod opsadom sirijskog režima.

Nedugo nakon dolaska porodice Alabed u Tursku, zvanično su ih primili u palati u Ankari predsjednik Erdogan sa suprugom Emine.

Bana je evakuirana iz istočnog Halepa u decembru 2016. godine.

Djevojčica Bana i njena majka Fatemah, profesorica engleskog jezika, živjele su u istočnom Halepu. Otvorile su nalog na društvenoj mreži Twitter, putem kojeg su apelovale da se nešto učini kako bi se okončao masakr u tom sirijskom gradu.

Najavljen je da u narednoj nedelji će doći do susreta Predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump i turskog predsjednika Redžep Tajip Erdogan sastat će se 16. maja u Washingtonu, potvrđeno je iz Bijele kuće…

Glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer u pisanoj izjavi je poručio kako će predsjednik Trump u utorak, 16. maja, u Bijeloj kući ugostiti turskog predsjednika Erdogana.

“Dvojica lidera će razgovarati o tome kako ojačati bilateralne odnose, te kako produbiti našu saradnju u borbi protiv svake vrste terorizma”, piše u izjavi Spicera.

Erdogan je ranije najavio kako će nakon posjete Kini, 16. i 17 maja boraviti u posjeti SAD-u…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net