Recent Posts

Sultanov pileći djuveč

Sultanov pileći djuveč

Od bezbroj turskih recepata koji i danas se pripremaju, Sultanov pileći djuveč je sigurno medju najzastupljenijim. Iako se u vrijeme velikih sultana na njihovim dvorima najčešće pripremalo jelo od govedine i ovčetine ovaj pileći djuveč se pripremao upravo na zahtjev i želju sultana. Kao i sve ostale kuhinje i turska je prebogata okusima ali ovo je jelo ostalo do dan danas isto-tradicionalno.

Potrebni sastojci:

2 pileća bataka

2 srednja patlidžana

5  zelenih  paprika

2 luka

5 paradajz

2 krompira

1 čen bijelog luka

malot soli

malo mente-nane

malo crnog biber

malo peršuna

Priprema:

Djuveč možete pripremati sa cijelim batacima ili   odvojiti od kostiju. Ako odvajate od kostiju, meso zatim isjecite  na veće kocke. Meso potom  stavite u marinadu-šoljicu mlijeka pomiješate sa kašikom  maslinovog ulja i ostaviti da odstoji najmanje 3 sata . Patlidžan, paradajz, papriku i luk  stavite  u pećnici da se ispeče.  Kad je gotovo sve oguliti   i isjeći  na veće kockice.

Sultanov pileći djuveč najbolje je slagati i pripremati u zemljanoj zdjeli ali nećete pogriješiti ako stavite u podmazanoj tepsiji. Zatim  redjate sve sastojke. Prvo – red kockica krompira, zatim patlidžana, pa paprike, pa luk, zatim piletina pa sa paradajzom završiti. Na kraju   dodajete sjeckani bijeli luk  i začine.  kuhati na tihoj vatri. Na samom kraju prije nego što se skloni sa vatre u djuveč dodati  peršun.

Dok se djuveč kuha ako mislite da je  potrebno doliti vode onda vodaobavezno mora biti topla.

Sultanov pileći djuveč poslužite uz jogurt i domaći hljeb ili pogaču.

AFIYET OLSUN

http://ibalkan.net/

 

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net