Recent Posts

Pariz: Novo poglavlje, Macron predsjednik, Le Pen priznala poraz

Pariz: Novo poglavlje, Macron predsjednik, Le Pen priznala poraz

Pariz– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Evropa ” 07. Maj- 21: 54. Pariz: Novo poglavlje, Macron predsjednik, Le Pen priznala poraz…  rezultati izbora u Francuskoj pokazali su da je novi predsjednik države Emmanuel Macron, te da je time porazio protukandidatkinju Marine Le Pen…

Pristalice proevropskog francuskog predsjedničkog kandidata Emanuela Makrona, koji je prema prvim medijskim procjenama odnio ubedljivu pobjedu u današnjem drugom krugu izbora nad protivnicom Marin Le Pen, pristižu večeras u dvorište muzeja Luvr u Parizu gdje planiraju da proslave njegovu izbornu pobjedu.

Dvorište Luvra je ranije danas evakuisano je iz bezbednosnih razloga, a to je danas saopštila pres služba koja se bavi Makronovom predsedničkom kampanjom, preneo je AP.

Portparolka kampanje Polin Kalmes izjavila je da je šetalište ispred Luvra, u centru Pariza, evakuisano iz predostrožnosti.

Agencije prenose da je pronađena sumnjiva torba zbog čega je oko 300 novinara zamoljeno da odu.

Macron je ranije bio bankar, a bivši je član Socijalističke partije te bivši ministar ekonomije. Svoju političku kampanju En Marche pokrenuo je u aprilu 2016, a Ministarstvo je napustio u augustu 2016. kako bi se posvetio predsjedničkoj kampanji.

Macron važi za liberalsocijalistu i proevropski nastrojenog političara koji budućnost Francuske i Starogh kontinenta vidi kroz zajedništvo u sklopu Evropske unije.

Tokom kampanje zagovarao je evropske vrijednosti, ostanak u EU i NATO, ali i neophodne reforme u Evropskoj uniji. Podršku su mu, još kao kandidatu, pružili brojni visoki svjetski zvaničnici poput Angele Merkel, Baracka Obame i Jeal Claude Junckera.

Macron je postao najmlađi šef francuske države od Napoleona do danas.

Njegova supruga Brigitte Trogneux, 24 godine starija, bila mu je nastavnica u privatnoj katoličkoj srednjoj školi koju je pohađao u Amiensu. Upoznali su se u razredu, kad je Macron imao 15 godina, a njihova je veza postala službena kad je navršio 18.

Naspram ostalih kandidata on je ponudio svojevrsnu promjenu imidža Francuske, a na izborima i tokom predizbornih anketa građani Francuske najavljivali su podršku Macronu, zbog toga što nije prepoznat kao dio političke partije.

Posebno nakon mnogobrojnih terorističkih napada u posljednje vrijeme, centristička politika koju Macron zagovara postala je itekako zanimljiva, zbog čega je dobio veliku podršku.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net