Recent Posts

Večernji pregled turske štampe~ 05.05.2017

Večernji pregled turske štampe~ 05.05.2017

Istanbul– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Magazin” 05. Maj. 2017. 18 : 52- Večernji pregled turske štampe~ 05.05.2017… 

Dnevnik Haberturk u vijesti pod naslovom “Državljanstvo za strane investitore u Turskoj” piše da je uvedena još jedna olakšica za strance kako bi mogli da dobiju tursko državljanstvo.

Strani investitori koji ostvare investicije u Turskoj i kupe nekretnine ili dionice u kapitalnim fondovima u visini od 1.5 miliona dolara imaće pravo da dobiju tursko državljanstvo…

Strani investitori, koji ostvare investicije u Turskoj u visini od najmanje 1.5 milion dolara i tokom tri godine ne prodaju ove nekretnine ili dionice u kapitalnim fondovima, sa odlukom vijeća ministara Republike Turske mogu dobiti tursko državljanstvo.

Dnevnik Huriyet u vijesti pod naslovom „Počinje izgradnja Turskog toka“ piše da je ruska energetska kompanija Gazprom okončala pripreme za početak izgradnje plinovoda „Turski tok“ sa kojim će se plin iz Rusije preko Turske transportovati na evropsko tržište. Izgradnja projekta počinje za nekoliko dana.

Plinovod „Turski tok“, koji će imati kapacitet transporta 31.5 milijardu kubnih metara plina i koji će ići ispod Crnog mora u dužini od 900 kilometara, ukupno će koštati 7 milijardi eura. Dio plinovoda koji će prolaziti kroz teritorije Turske biće izgrađen zajedničkom investicijom dvije zemlje. Planira se da prvi transport plina počne 2020 godine.

Dnevnik Yeni Šafak u vijesti pod naslovom „Smanjen broj terorista PKK u ruralnim predjelima“ piše da su intenzivne operacije turskih vojnih snaga na jugoistoku Turske i na sjeveru Iraka u velikoj mjeri smanjile broj pripadnika terorističke organizacije u ruralnim predjelima. Samo u regiji Tuncelija ubijeno je 130 od ukupno 200 terorista za koliko se smatra da ih ima u ovoj regiji.

Uspješne operacije i protiv krijumčarenja narkotika kao najvećeg izvora prihoda terorističke organizacije izazvale su veliku demoralizaciju članova ove organizacije.

Dnevnik Sabah u vijesti pod naslovom „Otkrivena laž Kati Piri koja je zadužena za pripremanje izvještaja o Turskoj u evropskom parlamentu“ prenosi da pokušaj Piri da teroriste PKK prikaže kao civile koji se bore za ljudska prava nije uspio. Turska obavještajna služba objavila je podatke o članovima terorističke organizacije PKK koje je Piri pokušala da predstavi kao civile.

U izvještaju se navodi da su ovi teroristi aktivno učestvovali u brojnim krvavim napadima i da su zbog toga dobili i pohvale lidera terorističke organizacije PKK…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net