Recent Posts

FIBA dozvolila da se nose marame i hidžab na utakmicama

FIBA dozvolila da nose marame i hidžab na utakmicama

objavljeno u kategoriji “Vijesti- Regıon” 04. 05. 2017. 09: 59- FIBA dozvolila da nose hidžab… Centralni odbor FIBA-e odlučio da se dozvoli dvogodišnja testna faza u kojoj će se moći nositi marame i hidžab…

Novo pravilo koje je u četvrtak odobreno na prvom srednjoročnom Kongresu Svjetske košarkaške federacije (FIBA) dozvoljava igračima i igračicama da na košarkaškim utakmicama nose pokrivala za glavu.

Indira Kaljo, bosanskohercegovačka košarkašica sa trenutnom adresom u Sjedinjenim Američkim Državama, uspjela je u svojoj nakani da one takmičarke koje nose šal, odnosno hidžab, mogu nastupati bez uklanjanja vjerskih obilježja.

Borba bh. košarkašice ove sedmice je stigla do svog cilja jer je svjetska kuća košarke ove sedmice objavila da će igračicama i igračima tokom određenog probnog perioda biti dozvoljeno da nose vjerska obilježja, poput hidžaba ili turbana, na određenim takmičenjima.

Naime, ona je na internetu pokrenula potpisivanje peticije da se muslimanskim košarkašicama dozvoli da nastupaju sa hidžabom što su branila pravila

Kongres, koji se održava u Hong Kongu i u čijem radu učestvuju predstavnici 139 nacionalnih federacija, odobrio je odluku koju je donio Centralni odbor FIBA-e. Saopćeno je da novo pravilo stupa na snagu od 1. oktobra 2017. godine, prenosi Anadolija.

To znači da će od tog datuma svi košarkaši i košarkašice, pod određenim uslovima, moći da nose pokrivala za glavu, kao što su hidžab, turban i jarmulka.

– Novo pravilo dolazi kao rezultat činjenice da tradicionalno oblačenje u nekim zemljama, koje podrazumijeva prekrivanje glave ili dijelova tijela, do sada nije bilo kompatibilno s prethodnim pravilom FIBA-e o pokrivalima za glavu – saopćeno je iz svjetske kuće košarke.

„Ovo je početak i pravi potez“, kazala je Valerie Ackerman, bivša predsjednica američke profesionalne lige za košarkašice (WNBA) i zagovornica promjena koja je bila u FIBA-inom odboru od 2006. godine do proteklog avgusta.

Svjetska nogometna asocijacija FIFA je 2012. godine promijenila svoja pravila kako bi dozvolila da muslimanske nogometašice noše šalove za glavu, a sve nakon kampanje člana izvršnog odbora i jordanskog princa Alija bih Al- Husseina.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net